Ядерні фейки: Росіяни знову влаштовують провокації на ЗАЕС та звинувачують ЗСУ

11 Серпня 2022, 17:06

В «Енергоатомі» спростовують фейки російських пропагандистів про черговий обстріл ЗАЕС – нібито українськими військовими.

«11 серпня рашисти вкотре піддали обстрілам найбільшу в Україні та Європі Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання», – зазначають в установі.

Разом з тим ще п’ять «прильотів» сталися в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС.

За інформацією «Енергоатому», внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». Адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад в Енергодар. Допоки ситуація остаточно не нормалізується, роботу продовжуватимуть працівники попередньої зміни.

«Ситуація на станції наразі є контрольованою. Інформація, яку миттєво почали розганяти у ворожих пабліках, що нібито персонал у паніці полишає станцію, є фейковою та маніпулятивною. Це теж зброя, з якої росіяни намагаються нищити ЗАЕС, тому довіряйте лише офіційним джерелам», – зазкоикає «Енергоатом».

Тим часом низка російських пропагандистських ресурсів поширює твердження, що українські військові нібито вчергове обстріляли атомну електростанцію.

«Енергодар. Вибухи у промисловій зоні, а не на станції», – зауважують запорізькі медійники з посиланням на інформацію від місцевих жителів.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі та Генсека ООН Антоніу Гуттеріша відправити на Запорізьку АЕС міжнародну місію під керівництвом Міжнародного агентства з ядерної енергії та за участі військових експертів Організації Об’єднаних Націй для оцінки загроз ядерній безпеці внаслідок захоплення станції.

Як повідомлялось, пропагандисти постійно поширюють такі звинувачення та самі вчиняють обстріли.

Зокрема, з відповідними наративами виступає Міноборони рф.

Ворог не полишає спроб дискредитувати ЗСУ. Для цього російські бійці самі ж обстрілюють населені пункти навколо Енергодара. Відповідні атаки загарбники здійснюють, щоб звинуватити у них саме українських військових.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими.

Про основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей читайте за посиланням.