Фермерський скандал у Генічеській громаді набирає обертів (відео)

02 Липня 2021, 18:51

У селі Новогригорівка Генічеської громади спалахнув конфлікт між дрібними фермерами та охоронною фірмою стосовно збору врожаю зернових.

Земельне питання в Генічеській громаді вже стало темою одного з сюжетів Надзвичайні новини. ICTV.

Як розповідають журналісти «Надзвичайних Новин», на одній й ті самі наділи було підписано новий договір, і тепер на землю два претенденти. Поки підприємці намагаються відстояти правду в судах, їхній врожай збирають чужі комбайни.

Журналісти видання направили запити до поліції та прокуратури стосовно того, що відбувається.

Стрім зазначених подій у Фейсбуці під назвою “Кража зерна в поле!” наразі має 655 тисяч переглядів.

За інформацією Генічеської міської ради, місцеві фермери вивели на поле комбайни, аби зібрати врожай, який самі посіяли. Але комбайни заблокували співробітники «ОПГ Кордон». З 2019 року ця земля перебуває у постійному користуванні у державного підприємства, яке найняло охоронну фірму. Фермери натомість заблокували на полі машини цієї фірми.

фото: genich-rada.gov.ua

Для вирішення питання до Новогригорівки виїхало керівництво Генічеської громади і зустрілось з представникам зазначеного підприємства. У результаті бесіди прийшли до двох варіантів розв’язання конфлікту: підприємство і фермери можуть укласти договір про спільне використання земель або фермери мають зібрати врожай і підготувати поле під посів.

Тим часом, фермери звернулись зі скаргою до Міністерства юстиції, аби там скасували нові договори оренди на вже орендовані ними паї.

Як повідомлялось, в Україні з 1 липня набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. На першому етапі реформи купувати і продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни України.