Генічеській громаді повернули 10 га землі вартістю понад 5,8 мільйонів гривень

14 Квітня 2021, 11:49

Генічеська окружна прокуратура забезпечила виконання рішення господарського суду Херсонської області про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути земельну ділянку площею 10 га вартістю понад 5,8 млн грн державі в особі Генічеської міської ради.

Про це повідомили в прокуратурі Херсонської області.
Прокуратура з’ясовала, що впродовж тривалого часу товариство використовуючи землю розташовану на території Генічеського району ухилялося від виконання зобов’язання за договором, зокрема своєчасно не сплачувало орендну плату. Зважаючи на це, прокуратура звернулась до суду з відповідною позовною заявою, яка була задоволена в повному обсязі.
Наразі вжито вичерпних заходів до виконання судового рішення-земельна ділянка реально повернута територіальній громаді.
За даними видання “Новий день”, йдеться про земельну ділянку ПП “Чонгар”.
Про цю ділянку писав Центр журналістських розслідувань. У матеріалі “Володарі пляжів Арабатки. Стрілкове”, розповідається, що ПП «Чонгар», засновником якого є біглий до Криму екс-голова Генічеської райдержадміністрації Сейтумер Німеттулаєв, отримало 10 га під будівництво рекреаційного комплексу на Арабатській Стрілці.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА – в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Німеттулаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • У серпні 2019 року правоохоронні органи АРК повідомили Німетуллаєву про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму».
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він до цих пір отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.
  • На території Херсонської області, відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури», створено 6 окружних прокуратур. Однією з них стала Генічеська окружна прокуратура.