У Генічеську обговорювали, що гальмує децентралізацію

29 Вересня 2019, 07:55

Спротив керівників обласної та районної державних адміністрацій гальмує процес децентралізації в Генічеському районі Херсонщини. Таку думку на круглому столі 27 вересня в Генічеську висловив представник робочої групи з об’єднання Щасливцевської та Стрілківської громад Михайло Остапчук, повідомляє IPC-Генічеськ

“Скоро 20-й рік, а у нас нуль громад в районі. Причина в тому полягає, що керівники, чиновники ОДА, районної адміністрації ігнорують інтереси громад, які знаходяться в нашому районі. Вони не чують та не хочуть чути. Тут йде диктат і тиск на органи місцевого самоврядування. Змінюються керівники обласних адміністрацій, а методи залишалися одні й ті ж. Це головна причина”, – переконаний Остапчук.

круглий стіл на тему: “Децентралізація в Генічеському районі”, медіа-центр IPC-Генічеськ, 27 вересня 2019

 

 

Він розповів, що у 2015-му році депутати ініціювали створення об’єднаної громади. На відповідь від обласної адміністрації чекали у визначений строк у 10 днів, однак досі її так і не отримали.

“Закон не зобов’язує об’єднуватися лише за перспективним планом и не встановлює будь-які інші обмеження! Ми віддали (документи) в серпні 2016 року. Відповідь не приходила. Скаржилися до Кабінету міністрів. Нам прийшло зауваження, що не можна називати Арабатською ОТГ, а потрібно за назвою села, ми назвали Стрілківською. Більше зауважень не було. Сказали, що на узгодженні, на підписі у губернатора. Неофіційно губернатор сказав: ніколи ви його не отримаєте. На якій підставі? Ми були за крок від виборів ще в 16-му році. Наш позитивний висновок з 16-го року лежить у губернатора в кабінеті. Дайте нам висновок і буквально через місяць-два ми підемо на вибори!”, – наголосив представник робочої групи з об’єднання.

Як повідомлялося раніше, на фестивалі ініціатив об’єднаних громад в Асканії-Нова новий очільник Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв закликав громади Херсонщини створювати нові ОТГ

У цьому році депутати Щасливцевської сільської ради повторно ініцііювали питання об’єднання зі Стрілківською громадою. Щасливцевський сільський голова висловився проти створення однієї ОТГ на території Генічеського району.

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Станом на вересень в Україні створена 951 ОТГ, у Херсонській області – 34. У Генічеському районі досі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. За перспективним планом, усі громади Генічеського району планують об’єднати в одну ОТГ.