У Генічеську нагадали про корабель, названий на честь міста

27 Березня 2019, 16:00

Делегації відвідують тральщик «Генічеськ» щорічно, привозять зібрану від городян допомогу екіпажу, передають вітання. Про це Генічеський міський голова Олександр Тулупов розповів у перебігу дискусії щодо шефства над кораблем в медіа-центрі IPC-Генічеськ 27 березня.

«Саме сьогодні день присвоєння тральщику «Генічеськ» імені нашого міста. 27 березня 1996 було присвоєно ім’я Генічеська. З чим вітаю і всю команду корабля, і генічан!», – зауважив Олександр Тулупов.

«Ми не залишили наш тральщик «Генічеськ». У 2014 році, коли сталася анексія Криму, збирали жителів міста, депутатів, щоб надати допомогу нашому тральщику, який опинився у важкій ситуації. Везли і продукти, везли і гроші, щоб підтримати екіпаж. Після того, як тральщик вийшов із зони конфлікту, щорічно відвідували, привозили фарбу, продукти, розчинники, що було потрібно, щоб наш тральщик привезти в порядок. Принаймні  інших, нездійсненних запитів нас не було. Спілкуємося з екіпажем. Громадськість, в міру можливості допомагає», – поінформував мер, відповідаючи на запитання про те, як часто делегації з Генічеська відвідують корабель і в чому полягає допомога від міста.

Учасник заходу, в минулому командир декількох кораблів, заступник голови громадської організації «Переселенець-SOS», вимушений переселенець із Севастополя Олексій Кисельов зазначив, що поряд з допомогою від міста необхідна інформація про те, як цим питанням займаються на рівні районної влади, і чи займаються цим спеціальні депутатські комісії та з якими результатами.

«Величезна подяка медіа-центру IPC-Генічеськ, що знаєте про такий тральщик. Щодо розвитку військово-морських сил України говоритимемо і надалі. Давайте розширювати, збиратися, обговорювати. Думаю, це цікаво і нашим жителям, в тому числі», – запропонував Олексій Кисельов.

З відкритих джерел відомо, що «Генічеськ» (U360) – рейдовий тральщик ВМС України проекту тисячі двісті п’ятьдесят вісім (шифр «Корунд», англ. Yevgenia class за класифікацією НАТО) корабель протимінної оборони прибережного плавання Військово-Морських Сил України. У ВМФ СРСР носив назву РТ-214. Спущений на воду 10 липня 1985 року.

Корабель входив до складу 315-го дивізіону тральщиків 68-ї бригади кораблів ОВР ЧФ.

27 березня 1996 року РТ-214 увійшов до складу Військово-Морських Сил України, де отримав назву «Генічеськ» на честь однойменного українського міста. До листопада 1996 корабель базувався в Донузлаві на Південній військово-морській базі України. В кінці жовтня 1996 року «Генічеськ» був перебазований в Одесу. З 2013 року пунктом базування корабля став Донузлав.

23 березня 2014 корабель намагався прорватися з заблокованої бухти озера Донузлав.

24 березня 2014 корабель перейшов в руки проросійських військових і на ньому було піднято прапор ВМФ Росії.

20 травня 2014 року рейдовий тральщик «Генічеськ» без прапорів впізнання був виведений російськими буксирами з Донузлава для передачі українській стороні за межами 12-мильної зони і для подальшої його буксирування до Одеси.

12 червня 2014 року здійснив перший вихід в море після переходу його з Донузлава до Одеси.

29 серпня 2015 року брав участь у низці заходів, які проводилися на причалі міста Ізмаїл.

У вересні 2015 року брав участь в активній фазі навчань «Сі-Бриз-2015» ( «Sea Breeze –2015»).

3 липня 2016 року брав участь у святкуванні дня ВМС України в Миколаєві.

20 березня 2017 року разом з кораблями з’єднання постійної військово-морської протимінної групи НАТО № 2 (SNMCMG2) в окремому районі Чорного моря брав участь в спільних навчаннях типу PASSEX.