Адвокат: Стан здоров’я Едема Бекірова з кожним днем погіршується

23 Березня 2019, 12:39

Стан здоров’я ув’язненого Едема Бекірова з кожним днем погіршується. Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов у коментарі Кримській солідарності, передає медіа-центр IPC-Генічеськ.

“За здоров’ям, звичайно ж у Едему Бекірова рахунок йде на дні, що називається. Йому не надається належна допомога, він не проходить ті реабілітаційні процедури під наглядом лікарів, які повинен був проходити б, перебуваючи на волі. І ось той період, який він знаходиться в СІЗО, спричинив за собою вже дуже великої шкоди здоров’ю і з кожним днем ​​все більше погіршується”, – зазначив адвокат після відвідування Едема Бекірова у СІЗО 22 березня.

За його словами, під час перебування Бекірова у медчастині підвищився цукор в крові.

“Як багато хто думає, що це лікарня, ні, це не умови лікарні, це камера трохи більше, трохи частіше буває фельдшера. Але ніякої апаратури, ніякого догляду і постійного спостереження там, звичайно ж немає”, – зауважив Курбедінов.

“Едем аг’а передавав величезні слова подяки. Говорив про те, як йому допомогли Руслан Трубач, коли з ним знаходився, як підтримував його дух, підтримував і допомагав Сервер Мустафаєв. Дуже не вистачає спілкування з Сервером. Ми будемо складати певні скарги з цього приводу, я думаю, адвокати, які безпосередньо займаються цією справою”, – розповів адвокат.

На його думку, ті медичні довідки, які Бекіров отримав, результати висновків в СІЗО не відображають всього стану здоров’я, а “підведені під те, щоб органи слідства ФСБ могли його там утримувати”. Не зазначена низка найсерйозніших захворювань, які у нього є. Не були взяті до уваги ті захворювання, які вказані в його історіях хвороби. Висновки лікаря Едема Бекірова також не брались до уваги.

“Посадили людини на інсулін, колють йому інсулін для того, щоб знизити цукор, підводити результати цукру, одиниці, під те, щоб можна було говорити, що у нього все нормально і утримувати його в СІЗО, при цьому не враховуючи інші проблеми зі здоров’ям.
Зараз Бекіров незаконно утримується в цьому СІЗО. Оптимальний варіант для нього, звичайно, це знаходження будинку, в домашніх умовах, тобто «Домашнього арешту». Однак для того, щоб чинити тиск за його позицію, тримають його в таких нелюдських умовах з таким здоров’ям”, – поділився своїми висновками адвокат.

Як раніше повідомлялося, ув’язнений Едем Бекіров має 1-у групу інвалідності, переніс операцію на серці, операцію на хребті, цукровий діабет, та інші захворювання.

Нагадаємо:

12 грудня на адмінмежі з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
8 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив до 12 квітня арешт Едему Бекірова. 26 лютого «Верховний суд Криму» залишив це рішення без змін.