Затоплені будинки, евакуація на папері, нова лінія оборони у окупантів і нова гауляйтерка: що зараз відбувається в Старій Збур’ївці на Херсонщині

10 Червня 2023, 07:38

В’їзд до Старої Збур’ївки. Юлія Браташ, колаборантка. Фото: wikimapia.org і соцмережі

202 затоплених і підтоплених житлових будинків та чотири зруйнованих, повна відсутність евакуації і допомоги постраждалим від місцевої окупаційної влади. Такими є наслідки повені, спричиненої підривом російськими військовими Каховської ГЕС в селі Стара Збур’ївка Голопристанської територіальної громади Скадовського району на окупованій частині Херсонщині.

Про те, що зараз відбувається у Старій Збур’ївці, кореспондент Центру журналістських розслідувань розпитав у мешканців села.

За їхніми словами, станом на 9 червня в Старій Збур’ївці затопило або підтопило 202 житлові будинки з приблизно 1100. Чотири з них повністю зруйновані від потоків води.

«Повністю затоплена вулиця 24 Гвардійської дивізії, яка невипадково колись називалася Низова. Вона не дуже велика, але розташована найближче до Дніпра. Там будинки затоплені практично під дах. На наступній вулиці, Набережній – вона найдовша у селі – затоплений край, що найближчий до річки. У когось підтоплено 20 см у будинку, у когось затоплено на кілька метрів, під стелю. Однак постраждалих нема, бо вода йшла поступово і люди встигли відійти на інші вулиці до родичів і знайомих. Місцева окупаційна влада ніяк не допомагала людям. 6 червня вони лише почепили папірець з оголошенням біля сільради про евакуацію і закликали всіх підходити на виїзд з речами. Але туди так ніхто і не пішов», – розповіли ЦЖР мешканці села.

Ввечері 8 червня люди спостерігали зупинення надходження води і навіть незначний її відхід.

Місцеві підтвердили факт затоплення збудованої російськими окупантами «лінії оборони» понад річкою. Після катастрофи і початку повені загарбники відійшли до сухих вулиць, позаселялися в тамтешніх житлових будинках і зараз риють нову лінію оборону на вищих від води кварталах.

За словами селян, російським окупантам дуже сподобалося в Старій Збур’ївці.

«Вони тут почувалися ніби на курорті. Вони ходили голяка, в самих трусах на вулицях, пили самогонку, порозводили кіз і курей і питали у гауляйтерки села Юлії Браташ як можна купити земельні ділянки, щоб перевезти сюди свої родини з Росії. Вона казала, що як тільки «Росія захопить назад Херсон, тут усе заспокоїться і тоді можна купувати землю». Але росіяни над нею сміялися і заперечували, що вони взагалі збираються повертатися чи відвойовувати назад Херсон», – сказали мешканці Старої Збур’ївки.

Юлія Браташ (у центрі), колаборантка. Фото: відео скріншот окупаційних ЗМІ

Юлія Браташ є новою гауляйтеркою села. Попередня гауляйтерка Олена Ротонос пішла на «підвищення» і місяць тому отримала посаду в Голопристанській окупаційній адміністрації та проводить наради, де дає вказівки керівникам так званих «сельских поселений». Чоловік Олеони Ротонос працює на окупантів завідувачем сектору розвитку сільського господарства у Голій Пристані.

Сама Юлія Браташ перейшла на бік окупантів ще 2 червня 2022 року. Її кума Олена Ротонос тоді взяла її працювати своєю заступницею. До окупації села Юлія Браташ займалася теплицями.

Як повідомляв ЦЖР, переважна більшість колаборантів зі Старої Збур’ївки ще в листопаді 2022 року повтікали до Скадовська і звідти намагалися «керувати» селом. Російські військові тим часом грабували не лише покинуті місцеві будинки, а й ті, де залишаються господарі. Грабувати вони приїжджали як правило п’яні і в нічний час.

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

***

4 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter