Підрив Каховської ГЕС є катастрофою континентального масштабу

09 Червня 2023, 14:36

Підрив Каховської ГЕС є катастрофою континентального масштабу.

Таку думку висловив начальник Херсонської РВА Михайло Линецький під час пресконференція Медіа-центру “IPC-Південь”.

«Це моя особиста думка, та інформація, яку ми маємо, дозволяє нам говорити, що збитки, нанесення шкоди навколишньому середовищу від руйнації Каховської ГЕС можна вимірювати в континентальному масштабі. Кілька сотень паливно-мастильних матеріалів, сміття, загиблих тварин і птахів потрапить до басейну Чорного моря. Страждати буде не тільки Україна, а й узюережжя Болгарії, Румунії, Туреччини, а якщо буде негода, то все це може донеси і до рашистських берегів», – розповів Линецький.

За офіційними даними, внаслідок затоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях, які виникли через підрив Каховської ГЕС, вже загинули п’ятеро людей.

Станом на 12:00 9 червня на Херсонщині фактично підтоплено 48 населених пунктів, із них 34 (3625 будинків) — на підконтрольній Україні території, 14 — на тимчасово окупованій. Вже евакуювали 2412 людей.

Загинуло чотири жителів Херсонської області. Травмовано внаслідок обстрілу під час евакуаційних заходів — 11. Усі 13 зниклих безвісти — теж на Херсонщині.

Водночас у Миколаївській області підтоплено 23 населених пункти. Евакуйовано 825 людей. Одна людина загинула.

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затоплює населенні пункти, розташовані нижче неї. Українська влада розпочала евакуацію населення правобережної Херсонщини та закликає населення окупованих районів області, прилеглих до Дніпра, залишити небезпечну територію. Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції.