Справа Чорнобука, «бавовна» від ЗСУ і 150 тисяч окупантів у селах Запорізької області. Окупований південь України: огляд подій за тиждень

04 Червня 2023, 23:39

Вибух після «прильоту» в порту окупованого Бердянська, 02.06.2023

Огляд найважливіших новин за тиждень, 28 травня – 4 червня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму від Центру журналістських розслідувань.

Херсонська область

Гауляйтерці Старої Збур’ївки на Херсонщині Олені Ротонос, про яку писав ЦЖР, повідомили про підозру в колабораційній діяльності.

***

Президент РФ Володимир Путін підписав поправки до закону «Про військовий стан», які, зокрема, передбачають проведення виборів на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорожської та Херсонської областей України, а також можливість депортації їх мешканців.

***

Гауляйтером села Рубанівка на Херсонщині окупанти призначили Віктора Марченка, ексдепутата сільради від партії «Наш край».
***
Екскерівника Скадовської лікарні в Херсонській області Костянтина Руденка, про якого писав ЦЖР, підозрюють у пособництві РФ.
***

Військовослужбовиці з Нової Каховки Наталії Лисицькій за дезертирство і державну зраду світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Мешканці смт Нова Маячка Ювілейної територіальної громади Херсонського району скаржаться своєму гауляйтеру на невиплати російських «пенсій» і плутанину з назвою неіснуючого району у окупантів. Головою ж окупаційної адміністрації селища загарбники призначили 53-річного Геннадія Коломойця на прізвисько «Танкіст», депутата Ювілейної сільради від партії «За майбутнє».

***

Валерій Сєров, ексдиректор будівельної компанії «Олеся» з Нової Каховки і герой публікацій ЦЖР, отримав підозру в пособництві РФ.

***
Вісім прикордонників з Чонгара на Херсонщині отримали підозри ДБР за дезертирство в перші дні повномасштабної війни.
***
Оксана Барнаш, одна з найвідоміших освітянок-зрадниць Херсона отримала підозру і переховується від слідства в Іспанії.

Херсонська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №30 та її екс-директорка Оксана Барнаш, колаборантка. Фото: favoritekherson.co та соцмережі.

***

Російські окупанти відкрили у селі Чонгар Генічеського району на Херсонщині ще один неофіційний слідчий ізолятор, до якого перевели частину затриманих на Півдні України політв’язнів, які утримувались у СІЗО №2 окупованого Сімферополя. Офіційно про нове СІЗО окупаційна влада не повідомляє.

***

Журналіст ЦЖР Олег Батурін переміг у спецномінації «За відданість професії за найтяжчих умов» 14-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії».

Журналіст ЦЖР Олег Батурін виступає після нагородження на 14-му конкурсі «Честь Професії» Фото: Youtube Національна асоціація медіа

***

СБУ затримала чинного посадовця Херсонської ОВА за підозрою в колабораціонізмі.

***

Окупанти повідомили про смерть від українського снаряда гауляйтера села Костогризове на Херсонщині Юрія Патлатого.

Запорізька область

ЦЖР продовжує доповнювати інтерактивну онлайн мапу з містами і селищами Запорізької області, які, за нашими даними, окупаційна армія вирішила перетворити на свої опорники. З різних джерел ми отримали нові дані, які підтверджують нашу попередню гіпотезу.

Як у селах Запорізької області ховаються 150 тис. окупантів

28 травня «Бавовну» в окупованому Бердянську помітили супутники NASA. Потужний вибух і подальшу детонацію боєкомплектів, які сталися в тимчасово окупованому Бердянську 25 травня, виявила программа FIRMS NASA і внесла до всесвітньої карти масштабних пожеж.

***

Збройні Сили України, отримавши сучасну західну зброю, продовжують завдавати удари по глибокому тилу російської окупаційної армії на Запорізькому напрямку. Ввечері 28 травня в Бердянську і районі знову лунали вибухи і здіймалися в небо клуби диму. Місцеві пабліки пишуть, що це наслідки «прильотів» британських крилатих ракет Storm Shadow, які тепер знаходяться на озброєнні ЗСУ.

***

В окупованому Мелітополі продовжуються викрадення цивільних мешканців. Після 6 травня зник зв’язок з відомою в регіоні журналісткою Іриною Левченко та її чоловіком Олександром. Знайомі забили на сполох після того, як Левченки, які обоє вже на пенсії, перестали виходити на зв’язок. З’ясувати, що трапилось з родиною, надскладно ще й тому, що окупанти вимагають щоб в “комєндатуру” за інформацією про викрадених приходили тільки близькі родичі. А у Ірини і Олександра в окупації їх немає.

***

У Бердянську окупанти через порт вивозять зерно і метал, а завозять військову техніку.

***
Опівдні 2 червня у тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів, найбільший з яких – на території порту і в тому місці, де Центр журналістських розслідувань кількома днями раніше виявив скупчення військової техніки, зокрема, зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1».

***

Російські загарбники об’єднують віджаті об’єкти залізничної інфраструктури Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей в єдине підприємство «Железные дороги Новороссии» – попри те, щоб вже більше року не можуть запустити залізничні перевезення на ТОТ, а також для того, щоб уникнути міжнародних санкцій для «Российских железных дорог» за роботу на окупованій території.

АР Крим і Севастополь

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підготував перелік встановлених росіянами «пам’ятників», які мають бути знищені у перші ж дні після деокупації Криму. Він запропонував бажаючим його доповнити, але лише пам’ятниками, які були встановлені на півострові після окупації у 2014 році.

***

У Росії проти незаконно засудженого на 5 років позбавлення волі за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у підготовці теракту українського активіста з окупованого Криму, політв’язня Олега Приходька, який зараз утримується у СІЗО-1 міста Володимир, фабрикують нову кримінальну справу. Він залишився без адвоката.

***

Прокуратура АРК оскаржує рішення суду про зупинення розгляду справи про держзраду щодо Валерія Чорнобука через його мобілізацію.

***

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд ухвалив вирок фігурантам другої севастопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман». Джеббара Бекірова засуджено до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Рустема Таїрова, Рустема Мурасова і Завура Абдуллаєва – до 12 років. МЗС України висловило протест у зв’язку з незаконними вироком.

Джеббар Бекиров, Завур Абдуллаев, Рустем Мурасов и Рустем Таиров в зале Южного окружного военного суда во время оглашения приговора Фото: crimean-solidarity.org

***

«Є крен на правий борт, екіпаж переляканий». Павло Лакійчук про стан корабля «Иван Хурс». Розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс», який був атакований морськими дронами 24 травня в районі Босфору, наразі знаходиться на своєму штатному місці в Севастопольскій бухті і має крен на правий борт. Це може бути наслідком контрзатоплення, застосованого екіпажем для убезпечення потрапляння води через пошкодження у лівому борту корабля.

***

За даними сил спротиву, російські окупанти готують чергову провокацію на розташованому біля міста Армянськ в окупованому Криму заводі «Кримський Титан», який раніше належав олігарху Дмитру Фірташу та після продажу російським структурам, пов’язаним з олігархами братами Ротенбергами тепер називається Армянська філія ТОВ «Титановые Инвестиции». Рашисти завезли на хімічне підприємство вибухівку і мінують його територію.

***

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук в ефірі програми «Питання національної безпеки» назвав три умови для деокупації Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter