Павло Лакійчук розповів про чисельність російського флоту в Азовському морі

02 Червня 2023, 15:55

Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Фото: investigator.org.ua

Після окупації Криму та нових територій на українському півдні Росія повністю контролює Азовське море та використовує його акваторію для транзиту військових кораблів та цивільних суден, а також для нанесення ударів по території України.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», передає Центр журналістських розслідувань.

Він вказав, що в Азовському морі присутнє постійне угруповання катерів РФ. Зокрема, бригади Росгвардії, яка розташована в окупованій Керчі і спеціально створена для охорони Керченського мосту.

«На її озброєні порядка 15 легких катерів, спеціально побудованих для десантно-штурмових і патрульних завдань. У складі цієї бригади є морський загін, який дислокується в Керченському порту», – сказав Лакійчук.

Також, додав він, тут чергують патрульні кораблі берегової охорони прикордонної служби ФСБ. Вони мають легке озброєння і не призначені для нанесення ракетно-бомбових ударів по з’єднаннях кораблів і наземних об’єктах.

Крім того, починаючи з середини травня, РФ почала виводити в Азовське море ракетоносій «Калібрів». Його окупанти поки тримають у резерві.

«Захід в акваторію Азовського моря бойових кораблів Чорноморського флоту, зокрема, ракетоносіїв, свідчить, що росіяни весь час намагаються міняти райони пуску ракет по Україні, міняти маршрути руху ракет. Тож цілком можливо, що з Азову полетять не тільки «шахеди», а й крилаті ракети», – наголосив експерт.

Він також вказав, що з акваторії Азовського моря російські війська атакують Україну бомбардувальниками Ту-22М3. На відміну від стратегічних бомбардувальників Ту-95, які використовуються переважно в районі Волгограда, вони мають відносно невелику дальність пуску ракет.

«Чому вони кидають бомби з повітряного простору надводної акваторії – Каспійське море, Волга, Азов? Тому що досить значна частина ракет старі і падають там, де їх запущено. Травлять і вбивають наших дельфінів, азовку, на Каспії – каспійських тюленів», – зауважив Лакійчук.

Текстову версію інтев’ю Павла Лакійчука Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» можете прочитати тут.

Як повідомляв ЦЖР, в останні дні травня помічено кілька суден в акваторії Бердянська, які могли доставити військову техніку і боєприпаси для російської окупаційної армії на Запорізькому напрямку.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter