Каховська ГЕС підірвана російськими окупантами, вода почала затоплювати все: що відбувається (оновлюється)

06 Червня 2023, 12:39

Каховська ГЕС після підриву військами РФ 6.06.2023 року Фото: колаж ЦЖР

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затоплює населенні пункти, розташовані нижче неї. Українська влада розпочала евакуацію населення правобережної Херсонщини та закликає населення окупованих районів області, прилеглих до Дніпра, залишити небезпечну територію. Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції. Центр журналістських розслідувань веде хроніку події. Новина оновлюється.

12:31 У Міністерстві закордонних справ розкритикували ООН за привітання у Twitter з днем російської мови на тлі теракту, який здійснила Росія, підірвавши Каховську ГЕС, і відсутності реакції ООН на цю диверсію.

«Російське командування російською мовою віддає наказ підірвати Каховську дамбу. Який день в ООН для святкування російської мови! Твіти ООН про культурне розмаїття ігнорують найбільшу катастрофу в Європі за десятиліття, спричинену виключно Росією. Навіщо мовчати?» – йдеться у Twitter речника МЗС Олега Ніколенко.

У Twitter ООН відсутня реакція на підрив Каховської ГЕС.

На тлі підриву 6 червня російськими окупантами Каховської ГЕС й техногенної катастрофи в Україні Організація Об’єднаних Націй у Twitter привітала з Днем російської мови.

12:26 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у телеефірі: За попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ.

«Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин – 205 мотострілецька».

Подоляк нагадав, що згідно з Женевською конвенцією підрив ГЕС – це безсумнівне використання невибіркової зброї масового ураження.

12:25 Підрив Каховської ГЕС не вплинув на стабільність роботи енергосистеми. ПрАТ «Укргідроенерго» і НЕК «Укренерго» контролюють ситуацію та проводять оцінку ризиків.

«Гідроелектростанція з перших днів агресії окупована і була замінована росіянами, з нею втрачено технологічний зв’язок, видача потужності на підконтрольну територію України з неї не здійснювалася», – йдеться у повідомленні.

Інформація з російських телеграм-каналів:

12:21 Україна закликала світ засудити російський теракт на Каховській ГЕС.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС і наголосило, що Росія має відшкодувати всі наслідки свого злочину як для людей, так і для інфраструктури та довкілля.

Глава МЗС Чехії Ліпавський: Підрив Каховської ГЕС росіянами прирівнюється до застосування зброї масового знищення.

«Росія продовжує розширювати межі своєї агресії. Атака на дамбу в Новій Каховці над житловими кварталами прирівнюється до застосування зброї масового знищення проти цивільного населення. Ця жорстокість буде засуджена і покарана!» – наголосив він.

Мешканці Херсонщини, врятуйте своїх улюбленців від підтоплення, — офіційне звернення від МВС.

Не залишайте тварин на ланцюгах чи у вольєрах/клітках. Будьте людьми.

12:04 Президент Зеленський:

«Провів термінове засідання РНБО.

Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів.

Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища.

Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, Уряд, Офіс.

На засіданні РНБО погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт. До жорсткої відповідальності».

Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Як евакуюватися і що робити при загрозі підтоплення. Інструкція ДСНС

МАГАТЕ не бачить безпосередньої загрози Запорізькій АЕС через підрив Каховської ГЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило у вівторок, що його експерти «уважно стежать за ситуацією» і що на Запорізькій атомній електростанції немає «безпосереднього ризику для ядерної безпеки» після руйнування Каховської ГЕС.

«МАГАТЕ в курсі повідомлень про руйнування на українській Каховській греблі; експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; безпосередньої загрози ядерній безпеці на станції немає», – йдеться у повідомленні.

У Держприкордонслужбі оприлюднили відео, де можна побачити, що майже вся Каховська ГЕС опинилась під водою.

«Майже вся Каховська ГЕС зараз під водою», – йдеться у повідомленні.

11:35 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що підрив російськими окупантами Каховської ГЕС в ніч проти 6 червня спричинив, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу у Європі за останні десятиліття.

«Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, — це вигнати її з України», — написав він.

11:28 Департамент комунікацій Нацполіції: Поки українські правоохоронці та рятувальники намагаються рятувати місцевих мешканців, росіяни продовжують обстрілювати Херсон.

«Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення під час здійснення евакуаційних заходів у місті. Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією. Росія – країна-терорист. Без сумніву», – йдеться у повідомленні.

11:25 Секретар РНБО Олексій Данілов: Коротко про результати засідання Ставки: ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав

Окупаційні паблики пишуть, що у Новій Каховці почалися детонації мін. «Зараз розмиє усі наші мінні поля».

11:16 Збройні сили України запевняють, що підрив росіянами Каховської ГЕС не завадить Силам оборони і далі звільняти окуповані території.

«Україна забезпечена всіма необхідними плавзасобами та понтонно мостовими переправами для форсування водних перешкод. Підступні дії противника, які створюють соціальну та економічну кризу, не зупинять Сили оборони України, які готові звільнити окуповані території України».

В управлінні зазначили, що військове РФ знищило дамбу через «свій страх перед українською армією» і через «успіхи Сил оборони України у здійсненні наступальних дій».

Ще одне відео наслідків вибуху.

11:11 Перевантажувальний термінал компанії «Нібулон» (філія Козацька), що розташований на території селища Козацьке Херсонської області, опинився під водою внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції. Про це свідчать кадри, опубліковані у соціальних мережах. Термінал був введений в експлуатацію у 2012 році.

Нібулон

Об’єм зберігання зерна на перевантажувальному терміналі в Козацькому становив 76 000 тонн, добова потужність сушарок – 3 000 тонн, добова потужність із відвантаження на водний транспорт – 10 000 тонн, силоси вологого зерна мали місткість 250 тонн кожен.

11:04 Головне управління розвідки: Підрив росіянами Каховської гідроелектростанції – це теракт та воєнний злочин. Факт руйнування ГЕС стане доказом у міжнародному трибуналі проти РФ.

«6 червня 2023 року близько 2.30 ночі російські окупанти здійснили підрив греблі Каховського водосховища. Цей терористичний акт створив смертельну небезпеку для українських громадян у населених пунктах по обидва береги Дніпра нижче Каховського водосховища. Це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону», – додали в ГУР.

Там також підкреслили, що підрив ГЕС посилює не лише екологічну загрозу, але і ядерну Адже рівень води у прудах-охолоджувачах Запорізької атомної електростанції залежить від наповненості Дніпра.

У ГУР також нагадали, що повідомляло про замінування ГЕС одразу після її захоплення росіянами. При чому у квітні минулого року росіяни додатково замінували шлюзи та опори дамби. На самій же греблі ворог встановив вантажівки з вибухівкою.

«Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил Безпеки та Оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України», – додали в ГУР.

11:00 Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко:

«Вісім населених пунктів та один мікрорайон Херсона затоплені повністю або частково у результаті підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.

Станом на 7:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка − це Бериславський район, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона − це Херсонський район».

На даний час організована евакуація мешканців даних населених пунктів автобусами до міста Херсон, далі до міста Миколаїв, а звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст України.

Голова ОВА заявив, що влада розуміє, що будуть підтоплені ще й інші населені пункти, і готова до цього.

Він додав, що всі старости, голови ОТГ проінформовані, збирають населення у визначених точках збору. У кожній громаді створено окремий штаб, який відповідає за свою територію.

Начальник Херсонської МВА Роман Мрочко повідомив, що на Острові продовжується евакуація з трьох пунктів збору. Він також опублікував фото з Херсона.

Херсон, 6.06.2023 року Фото: investigator.org.ua

Співзасновник Волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати» Віталій Селик припустив, які наслідки несе знищення Каховської ГЕС:

Окупанти підірвали Каховську ГЕС. В кращих традиціях дєдивоєвалі. Зібрав трохи інформації, чим це загрожує і що буде далі.
Це призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. А сам воєнний злочин прирівнюється до підриву атомної бомби, чи АЕС.
Ну хоч цього разу підірвали пустою, а не зі своїми солдатами на автодорожній частині, як тоді у 1941 на ДніпроГЕС. Нагадаю, це не сильно вплинуло на темп наступу нацистів.
❓Чим же загрожує нічний вибух?
(Частково цитую Дарса Вільдеранга – посилання в коментарях)
Моделювання найгіршого випадку руйнування росією дамби показує(якщо підірвані всі шлюзи на ширині 200 метрів), що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки.
За інформацією гауляйтера Нової Каховки – зруйновано 11 із 28 прольотів греблі. Тобто орієнтовно ширина пробою – 177 метрів.
Хвиля висотою 4 – 5 м вдарить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 годин. Після цого почнеться підйом води вгору по річці Інгулець, а через 4 – 5 днів – підйом води вгору по річці Буг до Миколаєва.
Декілька менших міст і сіл по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечно і призвести до людських жертв.
Перешийок в кінці затоки за межами дельти Дніпра(Кінбурнська коса) буде сильно затоплений і майже повністю затоплений, хоча це почнеться приблизно через 50 годин після прориву дамби.
За інормацією, Укргідроенерного – за 4 дні водосховище буде спрацьоване – тобто витече вся акамульована вода і залишиться тільки природнє русло Дніпра.
❗️Женевська конвенція
Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції, але росія вже систематично порушує Женевську конвенцію під час своєї незаконної війни в Україні.
Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і воєнним злочином невибіркової дії, згідно Статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року.
🆘 Вторинні наслідки:
❗️Запорізька АЕС
Імовірно відбудеться припинення подачі охолоджувальної води на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів.
❗️Північно-Кримський канал
Знову припиниться постачання води до Криму. Просто, постріл собі в ногу. Вони ж довго збиралися там лишатися. Чи ні?
❗️Меліорація Таврії і Каховський канал
Зупиниться постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької області при чому в основному на окупованих землях. Не ясно, чи відбувається зараз там обробка, але без води вона точно втратить сенс.
Без питної води залишаться багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, зокрема окупований Бердянськ.
❗️Заводи
Без достатньої кількості води доведеться зупинити роботу великих промислових підприємств металургійної галузі у Марганці, Нікополі, Покрові.
❗️Екологія – найстрашніше!
Одномоментне зменшення води у величезному водосховищі призведе до мало-передбачуваних екологічних наслідків: загибель великої кілкості риби, заболочення осушених земель і зміна кліматичного режиму регіону.
⭕️ З іншого боку відкриється піщане дно і ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками, як то зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно більших ризик посухи на полях центру і півдня України.
🏗 За умови повного звільнення Херсонщини, на відновлення греблі може піти від 1 до 3 років. За інформацією Укргідроенерго станція відновлюенню не підляє. Скоріше за все – мається на увазі, що потрібно буде будувати греблю від фундаменту.
Треба багато часу не тільки на бетонування основної споруди, але і на реконструкцію берегових укріплень і подальше контрольоване наповнення чаші водойми. Це все тривалий процес.
Весь цей час ми будемо пожинати екологічні та технологічні наслідки цього злочину.
👉 Хтось скаже, що можливо було б добре залишити вже як є – тим паче відкриється історичний Великий Луг. Але на жаль природа і економіка України за майже 70 років роботи станції та існування великого водосховища пристосувалися до існування з ГЕС.
Відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим запустеленням. Доведеться закрити Запорізьку АЕС і десятки(якщо не сотні) крупних заводів, які не матимуть достатньої кількості води та електроенергії для виробничих процесів.
Відповідно населення масово виїде з цього регіону через неможливість жити у важких кліматичних умовах і через відсутність води і робочих місць.
Тому вся надія на Сили оборони і західних партнерів, які допоможуть якнайшвидше звільнити Нову Каховку і приступити до відновлення ГЕС і Каховського моря.

10:42 Президент України Володимир Зеленський скликав засідання РНБО через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, що загрожує екологічною та радіаційною катастрофою через падіння рівня води у Каховському водосховищі, яка необхідна для того, щоб Запорізька атомна станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Каховська ГЕС Каховская ГЄС

МВС України оголосило перелік населених пунктів правобережної Херсонщини, які евакуюються через небезпеку затоплення після підриву російськими окупантами греблі Каховскої ГЕС.

Відео підірваної дамби, зняте безпілотником, публікують Telegram-канали.

На ньому видно що половина дамби повністю знищена. Вода Каховського водосховища стрімким потоком йде вниз по течії.

Начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у відеозверенні повідомив про початок евакуації населення правобережної Херсонщини.

«Російська армія здійснила черговий акт терору. Вона підірвала Каховську ГЕС. Через п’ять годин вода досягне критичного рівня. Розпочалася евакуація небезпечних районів. Всі служби працюють. ДСНС, поліція, військові – всі поруч. Прошу зібрати документи, речі першої необхідності і чекати автобусів евакуації», – сказав Прокудін.

Він також окремо звернувся до мешканців окупованого лівого берега Дніпра.

«Прошу зробити все можливе, аби убезпечити себе і врятувати своє життя. Негайно покиньте небезпечну територію», – зазначив начальник ОВА.

Прокудін також опублікував місця у Херсоні, куди потрібно переміститись тим мешканцям міста, хто перебуває на небезпечній території.

Як повідомляв ЦЖР, 21 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський у зверненні до Європейської Ради заявив, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції й планують здійснити теракт під чужим прапором.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Каховська ГЕС та головна споруда Північно-Кримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, були захоплені російськими військовими, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. Читайте про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».