«Більш засушливі сорти застосовуємо». Окупаційний міністр визнав, що поля на лівобережній Херсонщині залишилися без поливу

06 Червня 2023, 00:02

Петро Збаровський, колаборант Фото: Олег Батурін

Окупаційний міністр сільського господарства та рибальства Херсонської області Петро Збаровський визнав, що поля на лівобережній частині Херсонщини залишилися без поливу. Через це аграрії, за його словами, згорнули вирощування сої, а також перейшли на більш «засушливі» овочеві культури.

Про це колаборант заявив в інтерв’ю російському державному пропагандистському агентству «РИА Новости», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами окупаційного міністра Петра Збаровського, через відсутність поливу на тимчасово підконтрольній росіянам лівобережній частині Херсонщини довелося згорнути вирощування сої, яка любить вологу.

«По овочевій групі ми виходимо аналогічно, тому що без овочів неможливо. Ми застосовуємо більш засушливі сорти», – сказав він.

Також Петро Збаровський заявив, що на Херсонщині нібито завжди вирощували пшеницю лише таких сортів, які «активно можна було переробити». Коментуючи ситуацію з зерновими окупаційний міністр пообіцяв, що Херсонщина точно буде з «кавунами, томатами і іншою овочевою групою». Своїми недолугими заявами він довів, що дуже далекий від сільського господарства. Водночас він від імені окупантів вкотре визнав відсутність поливу, спричинену аварією на головній насосній станції (ГНС) управління Головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) в смт Любимівка Каховського району.

Як повідомляв ЦЖР, наприкінці квітня 2023 року окупанти оприлюднили нове відео з ГНС УГКМК. На ньому видно, що будівлі і споруди на території УГКМК серйозно пошкоджені та кинуті напризволяще. Як прокоментував за кадром гауляйтер Каховки Павло Філіпчук, головна насосна станція УГКМК зруйнована і затоплена.

«Вона на 90% виведена з ладу. А це ставить під загрозу майбутній сільгоспсезон. Можуть втратити роботу десятки тисяч людей і сотні сільгоспвиробників Херсонської і Запорізької областей», – сказав він.

За традицією, всю провину він поклав на ЗСУ. Насправді ж причиною затоплення ГНС УГКМК були масовані обстріли з боку російських окупантів наприкінці листопада 2022 року і в березні цього року.

Як відомо, 30 листопада 2022 року на головній насосній станції УГКМК були затоплені підземні приміщення, розташовані нижче рівня води Каховського водосховища.

Тим часом окупанти продовжують грабувати УГКМК. У квітні вони вивозили з його території транспорт. Допомагали їм у цьому ексначальник Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра Ігор Андрієнко і начальник головної насосної станції Сірогозької зрошувальної системи Володимир Кірюшин. Дії окупантів вказують на те, що вони не мають жодного наміру відновлювати роботу Каховського магістрального каналу.

Детальніше про ситуацію на магістральному каналі читайте в розслідуванні ЦЖР «Зневоднені землі. Як диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС і двох каналах наближають екологічну катастрофу на українському півдні».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter