З Великої Лепетихи на Херсонщині втекли колаборанти, які займались видачею російських паспортів і «матеріальної допомоги», місцеві сподіваються, що назавжди

06 Травня 2023, 18:05

З Великої Лепетихи Каховського району на окупованій Херсонщині втекли колаборанти, які займались видачею російських паспортів і «матеріальної допомоги». А в прибережних населених пунктах сусідньої Верхньорогачицької громади загарбники попереджають про початок примусової евакуації і забороняють людям виходити на вулицю. Також росіяни прибрали значну частину зброї з узбережжя Каховського водосховища, бо через підтоплення їхні окопи опинилися у воді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на мешканців тимчасово окупованих громад.

Вони розповіли, що в п’ятницю, 5 травня, без попередження закрився російський паспортний стіл у смт Велика Лепетиха Каховського району.

«Ще в четвер там стояли величезні черги, бо окупанти налякали всіх власників українських паспортів депортаціями і віджиманням майна. Але несподівано ті, хто працював у «паспортному столі» кудись втекли, зараз там нікого немає. Ми сподіваємося, що вони вже й не повернуться», – розповіли ЦЖР мешканці Великої Лепетихи.

За їхніми словами, також втекли працівники, які займалися оформленням і видачею так званої матеріальної допомоги, зокрема, на дітей. Ці виплати припинились тут ще два місяці тому, а коли вони поновляться, ніхто не знає. Людям пояснюють, що керівництво соцслужби «пішло у відпустку» і радять почекати, коли вони повернуться на роботу.

Водночас у Первомаївському старостаті сусідньої Верхньорогачицької громади, яка межує з Запорізькою областю окупанти попереджають про початок примусової евакуації всіх людей. 6 травня вранці росіяни наказали всім не виходити без зайвої потреби на вулиці і сидіти вдома.

Мешканці прибережних населених пунктів Великолепетиської і Верхньорогачицької громад також розповіли, що через різке підвищення рівня води в Каховському водосховищі і підтоплення узбережжя у росіян залило водою їхні окопи на «першій лінії оборони». Окупанти були змушені поприбирати значну частину зброї з узбережжя, і останнім часом якісь налякані. Самі ж місцеві впевнені, що за заявами про початок примусової евакуації може стояти бажання росіян пограбувати ще не розграбовані ними будинки в навколишніх селах.

Як повідомляв ЦЖР, 5 травня російські окупанти в частині Запорізької області почали так звану «евакуацію». Тамтешній гауляйтер Євген Балицький заявив, що до Бердянська з прифронтових районів спочатку переміщуватимуть батьків з дітьми, пацієнтів медзакладів, а також літніх людей та інвалідів. Всього окупанти планують «перемістити» 70 000 людей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter