Вищий антикорупційний суд конфіскував активи гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо

09 Травня 2023, 13:25

Володимир Сальдо, колаборант, гауляйтер Херсонщини Фото: Telegram

Вищий актикорупційний суд України задовольнив позов Міністерства юстиції та конфіскував статки колаборанта, гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо.

Про це йдеться у рішенні суддів ВАКС, передає Центр журналістських розслідувань.

За рішенням суду, під конфіскацію потрапили такі активи:

  • 5 земельних ділянок в Херсоні;
  • 4 нежитлові приміщення в Херсоні й Криму;
  • 2 будинки в Херсоні;
  • 3 квартири в Криму, Одесі та Херсоні;
  • автівка Volvo 2020 року випуску;
  • 99,86% акцій ПАТ «КАШТАН», яке зареєстровано в Коростишівському районі на Житомирщині. Компанія спеціалізується на видобуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Серед засновників – дружина Сальда, Любов. Статутний капітал становить 370 тис грн.
  • 30% акцій ПАТ «ДЕЛЬТА-СЕРВІС» – транспортна компанія, зареєстрована у Херсоні. Її статутний капітал становить  7 млн грн, а кінцевими бенефіціарами є Любов Сальдо, Леонід Гірін та турецька компанія АЙКУТ КЕТЕНСІОГЛУ.

Як зазначає Transparency International Украина, ВАКС не задовольнив позов Мін’юсту в частині стягнення в дохід державі активів, пов’язаних з донькою колаборанта Іриною Сальдо, зокрема йдеться про херсонське ТОВ «БЕБКО-АВТО» зі статутним капіталом у 1,8 млн грн. Це мережа автосалонів є дилером з продажу та ремонту автомобілів Volvo. Серед кінцевих бенефіціарів компанії – донька колаборанта Ірина Сальдо, Вячеслав Бебко та Антон Кушнір. Також суд відмовився конфіскувати ТОВ «КОНКА» – херсонську компанію, яка займається організацією дозвілля. Серед засновників компанії – та ж Ірина Сальдо, а також Олександр Больбот, Володимир Дидін та Ганна Кліментенко. Розмір статутного капіталу підприємства – 18 500 грн, а дохід за 2020 рік становив 707 тис грн.

Як повідомлялось, 65-річний Володимир Сальдо був мером Херсона з 2002 по 2012 рік, нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді 7-го скликання. До початку російського вторгнення на Херсонщину Сальдо був депутатом Херсонської міської ради. З початку війни підтримав російську окупацію регіону. 16 березня 2022 року Сальдо разом з іншими херсонськими колаборантами взяв участь у акції до річниці звільнення Херсона від німецьких нацистів, а згодом став членом так званого «Комітету «За мир і порядок». 17 березня Херсонська обласна прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження через створення фейкового органу влади на Херсонщині. Провадження розпочато за фактом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 КК України).

26 квітня 2022 року у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця, якому 28 квітня повідомлено про підозру в колабораційній діяльності.