Окупанти вимагають від мешканців Каховки на Херсонщині протягом місяця отримати російські паспорти і погрожують їм депортаціями та арештами

02 Травня 2023, 23:33

Робота «мобільної бригади» з видачі паспортів РФ на окупованій Мелітопольщині. Фото: скрін з відео окупаційного тг-каналу

Російські окупанти посилили терор у Каховці на лівобережній Херсонщині і вимагають від місцевих мешканців протягом місяця отримати паспорт громадянина РФ. Тим, хто цього не зробить, погрожують депортаціями і арештами. Також загарбники кажуть, що Владімір Путін для них не указ і на всі згадки про нещодавно затверджений ним «порядок проживання в РФ для українців» реагують з реготом.

Центру журналістських розслідувань про це розповіли мешканці тимчасово окупованої Каховки.

За їхніми словами, російські загарбники почали більш жорстко поводити себе на встановлених на виїзді з міста блокпостах. Найбільше роздратування у них викликають українські документи.

«Окупанти попереджають, щоб усі отримали російські аусвайси до 1 червня цього року. Наші друзі сказали їм, що указ Путіна дозволяє брати російське громадянство на Херсонщині до 1 липня 2024 року. Але росіяни відреагували на це з реготом і заявили, що жодні укази Путіна тут не діють. І пригрозили: «Чекаєте ваших, а ми відправимо вас до наших», – розповіли ЦЖР мешканці Каховки.

Інші джерела ЦЖР в Каховці підтвердили цю інформацію. За словами людей, росіяни погрожують депортувати тих, хто не взяв їхній паспорт і відправити «на підвал».

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російського громадянства.

Дмитро Лубінець, уповноважений ВР з прав людини, в ефірі національного телемарафону заявив, що задля збереження власного життя українці з тимчасово окупованих територій мають брати російський паспорт, або у будь-який спосіб виїжджати з окупації. Натомість віцепрем’єрка Ірина Верещук закликала людей не брати ці паспорти і ніяк не співпрацювати з ворогом.

Окупанти посилили паспортний терор по всій окупованій частині Херсонщини. Останнім часом вони почали рвати українські паспорти мешканців Великолепетиської громади Каховського району і відмовляти їх власникам у медичній допомозі. Всім, хто не подасть заяву на оформлення російських документів протягом 90 днів погрожують депортаціями і конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.