Новим гауляйтером Нижніх Сірогоз на Херсонщині став зрадник з Криму Євген Пірог, який допомагає окупантам «допитувати» і катувати полонених українців

10 Травня 2023, 12:33

Новим гауляйтером смт Нижні Сірогози Генічеського району на Херсонщині російські окупанти призначили зрадника з Криму, 40-річного Євгена Пірога. За дезертирство з військової частини навесні 2014 року українські правоохоронці оголошували його у розшук. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну він повернувся на Херсонщину і допомагає загарбникам проводити незаконні допити і катувати полонених українців.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про призначення Пірога Євгена Анатолійовича, 19 квітня 1983 року народження, новим гауляйтером смт Нижні Сірогози окупанти повідомили 9 травня. В цей день росіяни влаштували в селищі святкування свого «дня побєди», під час якого Пірог поклав квіти до пам’ятника скорботної матері і очолив парад під совєцькими прапорами.

Як вдалося з’ясувати ЦЖР, Євген Пірог є уродженцем Нижніх Сірогоз, однак до повномасштабного вторгнення Росії в Україну служив у Криму. Під час окупації і незаконної анексії півострова РФ він перейшов на бік окупантів і остаточно зник з поля зору військового керівництва 13 травня 2014 року. Українські правоохоронці відкрили щодо нього кримінальне провадження за дезертирство – за ч. 2 ст. 408 КК України. В 2015 році суд надав дозвіл на затримання Євгена Пірога з метою приводу, однак він переховувався від слідства.

Влітку 2022 року Євген Пірог став першим заступником гауляйтера Нижніх Сірогоз, а згодом – членом путінської партії «Єдина Росія», від якої збирається балотуватися в цьому році до «законодательного органа Херсонской области».

Євген Пірог

Євген Пірог

«Як тільки Євген Пірог повернувся до Нижніх Сірогоз, він зайняв кабінет у захопленому росіянами селищному відділенні поліції і керував розквартированими тут «ДНРівцями». Оскільки Пірог тут багатьох знає, він із самого початку допомагає окупантам захоплювати місцевих людей, «допитувати» і катувати їх», – розповіли ЦЖР мешканці Нижньосірогозької територіальної громади.

Як повідомляв ЦЖР, 5 травня стало відомо про призначення Петра Збаровського, тепер уже колишнього гауляйтера Нижніх Сірогоз, законного голови Новотроїцької громади Генічеського району новим окупаційним міністром сільського господарства та рибальства Херсонської області. Це призначення викликало шалене обурення у місцевих російських «турбо-патріотів», які не соромляться у висловлюваннях на адресу Збаровського і називають його «українським шпигуном, крадієм і зрадником російських інтересів».

У січні Петру Збаровському повідомили про підозру в колабораційній діяльності. За добровільне зайняття посади голови окупаційної адміністрації в смт Нижні Сірогози йому загрожує до десяти років позбавлення волі і конфіскація майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.