Нове відео з Каховської ГЕС свідчить про продовження неконтрольованого скиду води. Підтоплене узбережжя Нової Каховки та позиції окупантів

16 Травня 2023, 14:50

ЦЖР отримав нове відео скидання дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС на Херсонщині. Попри заяви гауляйтера Володимира Сальдо на станції триває неконтрольований скид води, внаслідок чого підтоплене узбережжя Нової Каховки і затоплені військові позиції окупантів. При цьому рівень води у Каховському водосховищі трохи знизився.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

На відзнятому 11 травня 2023 року відео видно, що через відкриті і частково зруйновані окупантами шандори Каховської ГЕС неконтрольовано витікають потужні потоки води. Видно також підвищений рівень води в Дніпрі і підтоплене узбережжя в Новій Каховці.

Це відео спростовує заяву гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо про те, що окупанти контрольовано спускають воду з Каховської ГЕС, а повідомлення про підтоплення на лівому березі Дніпра – пропаганда українських ЗМІ.

Більше того, деякі  окупаційні телеграм-канали повідомляють про загрозу прориву греблі Каховської ГЕС, публікують фото затоплення позицій російських військ і пишуть про загибель солдата у бліндажі.

Затоплені окопи окупантів на лівому берез Дніпра. Фото: окупаційний тг-канал

«Вода прибуває кожного дня, є загроза прориву греблі Каховського водосховища. Днями затопило позиції на одній ділянці біля річки, вода прибувала так швидко, що один із наших бійців потонув у бліндажі. І речей до хріна у хлопців потонуло», – пише російський пропагандистський телеграм канал.

Скріншот повідомлення окупаційного тг-каналу

Мешканці прибережних населених пунктів на тимчасово окупованій частині Херсонщини розповіли ЦЖР, що останні дні рівень води в Каховському водосховищі став падати.

Узбережжя Дніпра біля Каховки з затопленими окопами окупантів на березі Каховського водосховища. Фото: investigator.org.ua

Неконтрольований скид дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС. Фото: investigator.org.ua

Як повідомляв ЦЖР, неконтрольоване скидання води через пошкоджену греблю Каховської ГЕС може спричинити подальше руйнування гідроелектростанції, зокрема, підводної частини будівлі її машинної зали. Також це може призвести до підтоплення херсонських плавнів.

Як відомо, після нещодавнього різкого спаду стрімко підвищився рівень води в Каховському водосховищі. Внаслідок цього почалося підтоплення прибережних територій Херсонщини.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter