Керівник Генічеської адміністрації Євген Родіонов розповів про діяльність МВА (текстова версія)

05 Травня 2023, 15:22

Текстова версія заходу Медіацентру “IPC-Південь”

Євген Родіонов, начальник Генічеської міської військової адміністрації:

Хочу обов’язково звернутись до всіх жителів Генічеської громади. Генічеськ – це Україна. Влада ніяким чином не забула про людей, які там залишились. Ми віримо в ЗСУ, віримо в те, що в найближчому майбутньому повернемось до нашої громади, і будемо разом її відновлювати після російських військ. Бережіть себе, слава Україні.

Діяльність військової адміністрації

 Ми працюємо дистанційно. Питання, які ми вирішуємо, – це і фінансування всіх бюджетних закладів Генічеської міської ради,  складання місячних, квартальних звітів, виконання доручень, розпоряджень Херсонської ОВА, розробка посадових інструкцій, положень, відновлення доступу до ресурсів.

Наша адміністрація була створена з нуля, у нас не було ні інформації, ні доступу до реєстрів, електронні ключи були втрачені, вони не були вивезені з непідконтрольної території. Це все покроково було відновлено, і наразі всі ці органи працюють. Працівники військової адміністрації, виконавчих органів постійно беруть участь у нарадах, форумах, селекторах, семінарах, які організовують обласна, районні адміністрації.

Також працівники адміністрації розробили план заходів після деокупації території.

Це великий документ, де покроково розписані ті заходи, які ми будемо робити після деокупації. Розробляли цей документ, виходячи з досвіду деокупованих територій Херсонської області.

Ми розуміємо, що в нас буде зовсім інша ситуація, більш складна, але ми готові працювати, знаходимо ресурси, депутатів, які готові працювати після деокупації.

Згідно розпорядження начальника Херсонської ОВА, мене як начальника Генічеської МВА було прикріплено за Чорнобаївської адміністрації.

Також уже заключений меморандум про співпрацю, керівництво, люди громади будуть допомагати нам усім необхідним. Який стан буде в цій території, – ніхто не знає. Але ми наперед працюємо і є деякі напрацювання щодо генераторів, автомобілів та багато чого іншого, які поїдуть до Генічеська.

Чорнобаївка – це моє рідне село, де я народився, виріс, навчався і працював. Чорнобаївка готова нам допомагати.

Меморандум було підписано 18 квітня 2023 року з начальником Чорнобаївської СВА. Стосується надання підтримки, якої буде потребувати Генічеська міська громада.

Наразі вже ведеться робота з міжнародними організаціями з Німеччини, Чехії, Іспанії, разом з Чорнобаївською громадою, Херсонською ОВА, відпрацьовуються питання щодо надання допомоги Генічеській територіальній громаді, людям з цієї громади. Вже є багато напрацювань, є організації, які беруть запити стосовно, наприклад, генераторів для медичних закладів. Можливо, воно не знадобиться, але дивлячись, що було на деокупованих територіях – відсутність електроенергії, водопостачання та багато інших проблем, тож всі разом працюємо на перспективу.

Бюджетні питання

За 2022 рік доходи бюджету бюджет Генічеської територіальної громади склали 342 мільйони гривень, станом на 01.01.2023 року доходи загального бюджету складали 124 мільйони. Це 39 % до затверджених планових показників.

Основне наповнення бюджету: є підприємства, які ще сплачують податки до місцевого бюджету, основний наповнювач бюджету – це ПДФО.

Бюджет 2023 року – це 232 мільйони гривень, з них майже 30 – це власні надходження, а все інше – це базова дотація, освітня субвенція, додаткова дотація, та обласна субвенція на виплати державним установам за простій.

Січень-лютий місяць виплати тім людям, які у нас знаходяться на простої становила дві треті, березень квітень люди, які знаходяться на простої, вже отримали зарплату в розмірах посадового окладу. І так плануємо далі продовжувати.

Кадрові питання. Штатний розклад адміністрації

Наразі працює 6 працівників. Начальник, керуючий справами, перший заступник, головний бухгалтер, юрист і діловод.

Після створення, коли ми отримали всі доступи. Першочергове завдання – відновлення виплат бюджетникам. Заборгованість сягала чотири місяці. Відновили доступи і ця задача була виконана.

Відновлено доступ семи розпорядників коштів – це фінансове управління, де працює одна людина, начальник управління культури та спорту, відділ соціального захисту (дві людини працює: начальник і головний спеціаліст), відділ освіти (один начальник), служба у справах дітей (працює дві людини), управління ЖКГ, виконавчий комітет – 6 людей. Бухгалтер, спеціаліст цивільного захисту, адміністратор ЦНАПу, начальник відділу земельних відносин та екології, головний спеціаліст з питань архітектури та містобудування, головний спеціаліст з питань економіки. Також відновлено роботу централізованої бухгалтерії.

Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то працівників-генічан у нас 35%. Ми намагаємося працевлаштувати всіх спеціалістів, які звертаються до нас, тому що вони знають цю території, знають своїх людей, знають цю роботу. Ті люди, які до нас зверталися, зараз працюють на тих посадах, як вони і працювали раніше.

Вакансії ще, ми їх будемо розміщувати на офіційній сторінках адміністрації.