Херсонці потерпають від шахрайства з виплатами грошової допомоги

29 Травня 2023, 18:08

Упродовж двох діб жителі Херсонщини втратили 195 тисяч гривень через дії «банківських» шахраїв та фішингові сайти під виглядом благодійної грошової допомоги.

Про це розповіли у поліції області.

Троє херсонців у соціальній мережі натрапили на інформацію від нібито міжнародних організацій, які пропонували оформити грошову допомогу постраждалим від війни. У повідомленнях були посилання на фіктивні сайти, за якими заявники перейшли та внесли дані своїх банківських карток. Того ж дня з рахунків потерпілих шахраї зняли 4500, 14000 гривень та 38000. Крім зняття грошей у 54-річного потерпілого, шахраї за допомогою його картки здійснили покупку побутової техніки на суму 50000 гривень.
Троє містян потерпіли від «банківських» шахраїв. Схема була однаковою в усіх випадках. Заявникам телефонували нібито працівники служби безпеки банку та повідомляли про спроби невідомих зняти кошти з їх карток. Задля убезпечення рахунків шахраї пропонували заявникам назвати реквізити карток: CVV-код, номер та термін дії. Після виконання цих умов херсонці втратили усі кошти, загалом 88500 гривень.
Відомості про злочини працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».
“Вся інформація про отримання допомоги від міжнародних донорів публікується виключно на офіційних сайтах державних органів та міжнародних організацій. Не переходьте за підозрілими посиланнями, не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих вебсайтах, нікому не повідомляйте пін-код до картки, три цифри на звороті картки та одноразові паролі. Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті, негайно заблокуйте картку через інтернет-банкінг або зателефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті вашої картки”, – наголосили в поліції.

Правоохоронці радять, щоб не потрапити на гачок шахраїв, варто довіряти тільки офіційним ресурсам.