Голодні бунти в Херсоні, біолабораторії та «Україну вигадав Ленін». Окупанти дістали з шафи старі фейки та вигадують нові

30 Травня 2023, 10:49

Журналісти видань «ІРС-Херсон» та «ІРС-Генічеськ» упродовж травня 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих РФ територіях українського півдня.

“Голодні бунти” та розлючені херсонці, що штурмують адміністративні будівлі

Протягом травня у звільненому Херсоні відбулось одразу кілька “голодних бунтів”, ось тільки помітили ці заворушення лише російські пропагандисти. Одразу кілька окупаційних видань опублікували інформацію про те, що місто нібито потерпає від голоду, а херсонці б’ються між собою за їжу та воду і, доведені до відчаю,  штурмують адміністративні будівлі.

“Люди з боєм виривають можливість отримати їжу та воду. Вижити в українському концтаборі дуже важко“, – заявляють росіяни. Описані ними “голодні бунти” окупанти пояснюють непрофесійністю української  влади і традиційно заявляють, що за них такого не було.

“Голодні бунти” у Херсоні

Цікаво, що “голодні бунти” херсонців російські пропагандисти ілюструють фото з проукраїнських мітингів, які проводились проти російської агресії. Насправді ж, не тільки Херсон, а й населені пункти на звільненому правобережжі Херсонщини наразі забезпечені продуктами харчування більш ніж достатньо. Виникають навіть ситуації, коли голови громад звертаються до благодійних фондів із проханням більше не доставляти провізію до певних сіл, адже місцеві запаслись нею вже на кілька місяців наперед.

У обласному центрі відразу після його звільнення відновили роботу українські торгівельні мережі АТБ, Сільпо, Епіцентр, Таврія-Б, Екомаркет, м’ясні маркети Ситахата і Наша ряба. І якщо щось і заважає херсонцям купувати харчі у асортименті , то це підлі російські обстріли, які переслідують людей просто на порозі магазинів.  3 травня внаслідок прицільних  обстрілів «Градами» супермаркетів АТБ та  Епіцентр загинули 24 людини,  45 отримали поранення.

Секонд-хенд із фейків про біолабораторії США, штами проти слов’ян і  «Асканію-Нову»

У травні росіяни повернулися до своєї хронічної теми, якою веселять світ з самого початку своєї «СВО”  –  “американських біолабораторій” у Херсоні, у яких нібито виводились і досліджувались мікроорганізми, що можуть використовуватись як біологічна зброя. Окупанти також заявляють, що загибель птахів у заповіднику «Асканія-Нова» у 2021 році була викликана саме цими дослідами. Зазначимо, що попри рік окупації Херсона, росіяни так і не знайшли жодної «таємної біолабораторії США» і  і не показали світові жодного доказу існування біологічної зброї, тож на виході бачимо чергову хвилю жахалок для малограмотного населення РФ.

Шелестенко про біолабораторії

“Біолабораторії” у Херсоні

“Міністерство оборони рф з’ясувало, що американці досліджували у Херсоні штами особливо небезпечних хвороб, вивчаючи їхній вплив саме на людей зі слов’янськими генами. Міноборони США досліджувало можливість поширення серед людей епідемій пташиного грипу з використанням перелітних птахів”, – заявив на початку травня так званий “губернатор” Херсонщини Володимир Сальдо.

Пташиний грип, за словами Сальдо, мав призвести до вимирання Херсона. Навіщо це американцям, – “губернатор” не пояснює, однак зазначає, що саме окупація міста росіянами врятувала його від епідемії пташиного грипу.

Розповсюджують фейки про біолабораторії і біглі херсонці, що називають себе журналістами. Відомий у Херсоні фрік Геннадій Шелестенко у одній зі своїх травневих публікацій заявив, що віруси з херсонських біолабраторій мали розпилятись у супермаркетах міста.

Шелестенко про біолабораторії

Що ж стосується пташиної хвороби на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова», з якої пропагандисти роблять чергову жахалку, то ніякої загадки тут немає. У 2021 році  дійсно було зафіксовано масову загибель птахів, причиною якої стало неконтрольоване використання хімічних препаратів на сусідніх із заповідником фермах. Їхнє використання теж має пояснення: у 2020 році на Херсонщині була навала гризунів, перважно, мишей. Від них збавлялись, сіючи протравлене зерно, яке  скльовували птахи, що й призвело  до їхнього отруєння і масової загибелі. Серед них були і червонокнижні. За фактом загибелі більш ніж 200 сірих журавлів було відкрито кримінальне провадження, щодо фермерів велось слідство, відтак ситуація набула широкого розголосу. Це  росіяни, схоже,  не взяли до уваги, майструючи свою брехню.

“Чорна трансплантологія” та “гуманні росіяни”

Ще одним витвором шизофренічної уяви росіян, і зокрема, спікерки їхнього МЗС  Марії Захарової, є  заява про те, що із “достовірної” та відомої тільки їй інформації в херсонських лікарнях процвітає “чорна” трансплантологія”, а органи місцевих пацієнтів продаються у Європу.

“Чорна трансплантологія в Україні вже визнаний та доведений факт», – заявляє Захарова, але жодних «доведених фактів» не називає і доказів не демонструє. З відомо якої причини – їх не існує.

Намагаються росіяни змити з себе відповідальність і за репресії під час окупації Херсона. За їхніми словами, всі містяни, які повідомили про знущання з боку російських силовиків, … підкуплені. Виявляється, херсонцям платять чималі суми задля того, щоб вони розповідали про факти ув’язнення і катування. Однак масовість цих злочинів вже є контрагрументом для таких заяв. Представники українських правоохоронних органів повідомляють про 1 400 лише задокументованих фактів викрадення херсонців, до яких застосовували тортури у  “підвалах”. Місце перебування частини з них досі не встановлено.

Самообстріли окупантів у Токмаку

У травні однією з найгарячіших точок на мапі окупованих територій півдня стало місто Токмак Запорізької області.  Але не тільки через те, що ЗСУ знищують склади і місця скупчення окупантів, а й через провокації, які влаштовують самі загарбники.

Так, 15 травня в окупаційних медіа з’явилось повідомлення про нібито влучання ракети HIMARS на територію токмацької школи №1.

“В Токмаку укронацисти використовували РСЗВ HIMARS з касетними боєприпасами для обстрілу школи, де ще 4 травня йшов навчальний процес. Нам вдалося уникнути жертв серед учнів лише завдяки своєчасному переміщенню сімей з дітьми в глиб області, у безпечні райони”, – заявив гауляйтер Запорізької області Євген Балицький.

Натомість заступник міністра оборони УКраїни Ганна Маляр повідомила, що на місці вибуху місцеві мешканці знайшли уламок російської ракети, на якому був напис: “За братву и за победу!”. Це може означати, що ворог обстрілює цивільні об’єкти з метою провокації, намагаючись перекласти відповідальність на ЗСУ.

Жителі міста, які бачили наслідки «прильоту», пишуть у соцмережах, що обстріли окупантами міста – не рідкість.

“Пару днів назад орки під’їхали на перехрестя Інтернаціональної та Радянської на машині з мінометом. Бахнули, пореготали та поїхали. Ось хто обстрілює Токмак. А в першій школі кратер маленький, і шибки вибиті тільки частково. Ні про які Хімарси мови йти не може. Провокацій ще багато буде, це у недоумків тактика така. А ми віримо у ЗСУ”, – пишуть  жителі Токмаку.

одвір’я токмацької школі, куди нібито влучив HIMARS. Фото: окупаційний Телеграм-канал

Подвір’я токмацької школи, куди нібито влучив HIMARS. Фото: окупаційний Телеграм-канал

Підручники за власний рахунок

Окупанти, намагаючись всіляко просунути тезу, що на тимчасово захоплених територіях “жити стало краще”, застосовують маніпуляції і відверту брехню.

Так, у повідомленні окупаційного “міністерства праці і соцзахисту” вказано, що в Україні батьки  змушені купувати дітям підручники: “Раніше… батьки платили за все, починаючи з харчування, закінчуючи купівлею підручників”.

Насправді це маніпуляція, оскільки харчування усіх пільгових категорій школярів, згідно з Постановою Кабінету міністрів України № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» здійснювалось коштами місцевих бюджетів.

А згідно п. 7 ст. 11 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, державні та комунальні заклади освіти не можуть реалізовувати чи забезпечувати (повністю або частково) свої освітні програми за кошти батьків та/або учнів. Тобто, школа не має права змушувати батьків купувати підручники, посібники та інші навчальні матеріали.

Що ж до підручників, якими Росія нібито забезпечує школярів на ТОТ, то, у першу чергу, це підручники з історії, а фактично – з пропаганди, які завозяться до шкіл замість вилучених та знищених підручників з історії України.

 Росія міняє підручники в школах на ТОТ на ідеологічно правильні. Фото: скрін з відео окупаційного Телеграм-каналу

Росія міняє підручники в школах на ТОТ на ідеологічно правильні. Фото: скрін з відео окупаційного Телеграм-каналу

Путін + Ленін = Україна 

Окремої уваги заслуговують фейки, які безпосередньо Запоріжжя чи Херсонщини не стосувалися, проте активно розганялися місцевими окупаційними медіа, оскільки це – установки із самої Москви. Тобто, йдеться про поширення ідеологічних установок, затверджених на рівні державної політики РФ, зокрема, в галузі історії.

Так, президент РФ Владімір Путін знову озвучив наратив про те, що “до створення Леніним УРСР, ніякої України в історії людства не було”, і його з великим ентузіазмом поширили окупаційні пабліки «нових територій».  Фахові  історики, і не тільки українські,  аргументовано вважають тези Путіна – маячнею, а його версію історії – альтернативною, якщо не неадекватною. Наведемо деякі із цих аргументів.

Історик Станіслав Кульчицький пояснив “Радіо Свобода”, що топонім Україна відомий з 12 століття. Жителів цієї території українцями стали називати у 1870-1890 хх рр, оскільки етнотопонім “русини” вже привласнила собі Москва.

ВВС навело аргументи відразу кількох істориків, які категорично спростовують фейк Путіна. Доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал упевнений, що у Леніна не було сумнівів щодо існування українців, і вигадувати їх йому не треба було.

Професор української історії Гарвардського університету Сергій Плохій каже, що Ленін не створював Україну. У 1918 році він розпочав війну проти незалежної української держави, а потім замінив її маріонетковою державою під назвою “Українська Радянська Соціалістична Республіка”.

Кандидат історичних наук Олександр Алфьоров повідомив, що площа України до окупації більшовиками у 1919-1920 роках була на 200 тисяч квадратних кілометрів більшою, за площу на момент її  виходу з СРСР.