Депутатка Каховської міськради на Херсонщині не може добитися дострокового припинення своїх депутатських повноважень і збирається позиватись до суду

07 Травня 2023, 16:55

Фото: tavriya.ks.ua

Депутатка Каховської міської ради Херсонської області майже півтора місяці не може добитися дострокового припинення своїх повноважень і збирається позиватись до суду. Начальник Каховської військової адміністрації Віталій Немерець своє зволікання з задоволенням її заяви пояснює тим, що просто не знає як це зробити, оскільки після введення воєнного стану в Україні ще не було подібних прецедентів.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Депутатка Каховської міськради, яка попросила не вказувати її імені, розповіла, що 20 березня звернулася з заявою до начальника Каховської міської військової адміністрації (ВА) Віталія Немерця про дострокове складання своїх депутатських повноважень. У відповідь вона отримала лист про те, що ВА звернулася за роз’ясненнями до Центральної виборчої комісії як консультативно-методичного органу.

«Не розумію, які ще роз’яснення потрібні начальнику ВА, бо я в своїй заяві посилалась на всі відповідні Закони України. Замість того, щоб задовольнити моє прохання, я отримую копії його листування з ЦВК. І це дивно, адже, наскільки мені відомо, Немерець має юридичну освіту і своїм заступником призначив колишнього начальника юридичного відділу Каховської міськради Олександра Малишенка. Такі дії, як на мене, свідчать про те, що посадовці не хочуть брати на себе відповідальність, а чекають якихось вказівок зверху. Хоча шлях тут цілком  очевидний і чітко прописаний в законі. Якщо мою заяву не задовольнять, доведеться звертатися до суду», – сказала депутатка Каховської міськради.

Як пояснив ЦЖР Віталій Немерець, Каховська ВА звернулась за роз’ясненнями до ЦВК, бо йому невідомі жодні прецеденти, коли б під час дії воєнного стану хтось достроково припиняв повноваження депутатів місцевих рад.

«Якщо ця депутатка або ЦВК вкаже мені норму, за якою я можу припинити її повноваження, я це зроблю. Але порушувати закон я не буду», – прокоментував Віталій Немерець.

Процедура дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради насправді чітко прописана в ст. 5 Закону «Про статус депутатів місцевих рад». В ній йдеться, що підставою для цього може бути особиста заява депутата, а саме рішення про припинення приймає міська рада. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 13 грудня 2022 року і ст. 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» начальнику Каховської ВА Віталію Немерцю вже передані повноваження Каховської міської ради, її виконавчого комітету та міського голови Каховки. Тож зараз лише він може приймати рішення про дострокове припинення депутатських повноважень цієї ради на підставі поданої заяви.

Після припинення повноважень депутата начальник ВА повинен проінформувати про це територіальну виборчу комісію для його заміщення наступним за черговістю кандидатом у депутати. З цим якраз можуть виникнути проблеми, оскільки Каховська громада залишається в окупації. Однак рішення про заміщення депутата цілком можна відкласти до звільнення міста, завершення воєнного стану і повернення Каховській міській раді її повноважень.

Як пояснила депутатка ЦЖР, вона хоче припинити свої депутатські повноваження через запроваджену в Україні заборону народним обранцям усіх рівнів незалежно від статі і віку виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Попри те, що не існує жодного закону, який обмежує право місцевих депутатів на виїзд за кордон, Держприкордонслужба України може не випустити їх за межі України, посилаючись на рішення РНБО, постанову Кабміну і указ президента України, хоча це суперечить Конституції України і Законам України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про прикордонний контроль» та «Про державну прикордонну службу України».

«Саме через заборону на виїзд я була змушена звернутись із заявою про дострокове припинення моїх повноважень. Тим більше, що зараз повноваження нашої міськради має начальник ВА Віталій Немерець і він може приймати всі необхідні рішення без участі самих депутатів. Я зараз проживаю за кордоном, де маю тимчасове житло, а повертатись до України мені поки нікуди – моє рідне місто і моя квартира залишаються в окупації. Але через неможливість приїхати в Україну я не можу зустрітися з чоловіком і іншими близькими мені людьми», – пояснила депутатка Каховської міськради.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.