Через підвищення рівня води в Каховському водосховищі підтопленні прибережні території, окупанти лякають новими катастрофами і затопленням населених пунктів

05 Травня 2023, 14:29

Підтоплена бухта у Нововоронцовці Бериславського району Херсонщини, 01.05.2023. Фото: Facebook/Новини Нововоронцовщини

Після нещодавнього різкого спаду стрімко підвищився рівень води в Каховському водосховищі. Внаслідок цього почалося підтоплення прибережних територій Херсонщини. При цьому росіські окупанти заявляють про критичну відмітку рівня води і лякають новими катастрофами і затопленням населених пунктів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Факт підвищення рівня води на звільненому правобережжі Каховського водосховища ЦЖР підтвердив Андрій Селецький, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонської області.

«Зараз води у водосховищі дуже багато. Таке бувало й раніше під час весняного водопілля. Через це частина прибережного парка в Нововоронцовці вже підтоплена. Але загалом ситуація поки нормальна. Щодо ж нашої берегової лінії, то вона укріплена гранітом, тож якихось ризиків там поки що немає», – сказав Селецький.

Підтоплене узбережжя в Бериславському районі Херсонщини. 30.04.2023. Фото з соцмереж

Самі ж окупанти у пропагандистських ЗМІ повідомили про підвищення рівня води у водосховищі «на 17 метрів» – вочевидь, маючи на увазі, до 17 метрів. За їх словами, він досяг критичної відмітки, через що під загрозою руйнування нібито опинилася дамба в Кам’янці-Дніпровській на лівобережжі Запорізької області. Також окупанти пригрозили можливим затопленням «десяткам селищ» і новими проблемами на Запорізькій АЕС. Різке підвищення рівня води вони пов’язують з неможливістю регулювати її скид на пошкодженій Каховській ГЕС. За традицією, всю провину в цьому вони переклали на Збройні сили України.

Каховське водосховище біля Каховськоі ГЕС, 04.05.2023. Фото: скріншот відео з окупаційних ЗМІ

ЦЖР нещодавно оприлюднив нове відео, на якому видно часткове руйнування Каховської ГЕС і високий рівень води у Каховському водосховищі. Через відкриті і частково зруйновані окупантами шандори неконтрольовано витікають потужні потоки води.

Джерела ЦЖР стверджують, що подібний неконтрольований скид води може спричинити подальше руйнування гідроелектростанції, зокрема, підводної частини будівлі її машинної зали. Також це може призвести й до часткового підтоплення херсонських плавнів, якщо рівень води в водосховищі не зменшиться.

«Ми зараз не маємо доступу до тимчасово захопленої Каховської ГЕС, тому не володіємо інформацією про характер та ступінь завданих їй пошкоджень. Оцінка ж її стану за цим відео є неможливою. Також ми не володіємо інформацією про фактичні обсяги скидання води через греблю ГЕС. Оприлюднене відео не дає змогу здійснити таку оцінку», – прокоментував ЦЖР генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Як повідомляв ЦЖР з посиланням на першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, станом на 25 квітня Каховське водосховище було наповнене. Завдяки весняному водопіллю його рівень був близький до оптимального.

З кінця вересня 2022 року до кінця лютого в Каховському водосховищі спостерігалось різке падіння рівня води. Підняти рівень вдалося завдяки ранньому паводку та посиленому спрацюванню води розташованою вище за течією Дніпровською ГЕС. Загалом завдяки збільшеному скиду води ДніпроГЕС на початок квітня вдалося підвищити рівень води у Каховському водосховищі до 14,3 метрів при нормальному рівні в 16 метрів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.