«Бавовна» розквітла у Севастополі, компанія Сальдо та Смітюха, нові затримання у Криму. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

01 Травня 2023, 06:35

Пожежа на нафтобазі у Козачій бухті Севастополя, 29.04.2023. Фото: соцмережі

Центр журналістських розслідувань

Огляд найважливіших новин за тиждень, 23 — 30 квітня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Кримського півострова.

Херсонська область

— 29 квітня росіяни випустили 135 снарядів з важкої артилерії, танків, «Градів» та БПЛА по населеним пунктам Херсонської області. Місто Херсон ворог обстріляв 2 рази. Армія РФ поцілила у житлові квартали. Через російську агресію одна людина загинула, ще одна дістала поранення.

— 25 квітня окупанти скинули на один із населених пунктів Білозерської громади Херсонської області п’ять керованих авіабомб. Ворожий снаряд поцілив у церкву. Також від обстрілів пошкоджені інші об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких житлові будинки. Загалом протягом доби росіяни 75 разів обстріляли територію Херсонщини, застосувавши 389 снарядів із важкої артилерії, БПЛА та авіації, внаслідок чого одна людина отримала поранення.

— На Херсонщині російській війська 23 квітня вдарили артилерією та керованим авіабомбами по Білозерській та Станіславській громадам, внаслідок чого поранення отримали троє людей.

Наслідки обстрілу військами РФ населеного пункту Білозерської громади на Херсонщині, 29.04.2023. Фото: facebook.com/pho.gov.ua

— Під час повітряної атаки російських окупантів на нашу країну у ніч на 28 квітня українські сили протиповітряної оборони знищили 21 із 23 крилатих ракет типів Х-101 та Х-555, а також 2 дрони.

Під час нічного обстрілу російськими окупантами міста Дніпро загинули молода жінка і 3-річна дитина. В Умані Черкаської області російська ракета влучила у житловий будинок. Внаслідок атаки загинули 23 особи, з яких 6 дітей, поранено 9 осіб.

***

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо зміг відкрити компанію у Великій Британії попри те, що проти нього вже давно запроваджені санкції. Колаборант з Херсона вказаний в британських документах як власник фірми, зареєстрованої у листопаді 2022 року, тобто через п’ять місяців після того, як його внесли до санкційного списку.

Згідно британського реєстру юридичних осіб, другим засновником компанії Grainholding є Григорій Смітюх, народний депутат України 5, 6 та 7 скликань від Партії Регіонів. В Україні він володіє великою кількістю нерухомого майна.

У документах компанії зазначено, що капітал Grainholding становить мільйон фунтів стерлінгів, половина акцій належить Сальдо, а решта — Григорію Смітюху.

***

Після весняного водопілля рівень води у Каховському водосховищі може критично впасти. За словами першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, у минулому році, коли окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС ім. Петра Непорожнього і почався спад води. Цей спад доходив до критичної межі, але він її не перетинав завдяки тому, що керівництво «Укргідроенерго» мало можливість регулювати рівень води за допомогою її скиду з верхнього водосховища.

падіння рівня води у водосховищі нижче певних показників може призвести до припинення водопостачання для великих населених пунктів, зокрема, для Кривого Рогу.

Крім того, Каховське водосховище забезпечує охолодження Запорізької атомної електростанції. Якщо впаде рівень нижче допустимого водозабору, то не буде постачатися вода для охолодження ЗАЕС.

Крім того, з’явилося нове відео неконтрольованого скидання дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС. На ньому видно високий рівень води в Каховському водосховищі і її потужне скидання у місцях руйнування гідроспоруди. Це може призвести до підтоплення херсонських плавнів і подальшого руйнування гідроелектростанції.

***

Адвокат проросійських діячів та зрадників України Валентин Рибін працює в «міністерстві інформаційної політики» окупаційного «уряду» Херсонської області. Він бере участь у праймеріз «Единой России» для участі у виборах в депутати «заксобранія» окупованої частини Херсонщини.

***

Журналісти видань «ІРС-Херсон» та «ІРС-Генічеськ» упродовж квітня 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України: Комунізм на Херсонщині, здача Запоріжжя та «Леопарди» в неіснуючих болотах

Запорізька область

27 квітня в окупованому Мелітополі вибухнула автівка, якою на роботу збирався їхати поліцейський-зрадник Олександр Міщенко. Колаборант від отриманих травм помер в лікарні.

Олександр Міщенко, поліцейський-зрадник. Підірваний автомобіль Міщено у Мелітополі, 27.04.2023

***

Дмитро Табачник, ексміністр освіти і науки часів президента-втікача Віктора Януковича, якому у листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру у державній зраді, став радником гауляйтера окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького.

Також Табачник балотується у «заксобраніє» області від партії «Единая Россия», на так званих «виборах до місцевих рад», які Росія планує провести у вересні 2023 року.

***

Російські окупанти віджимають майно під виглядом «націоналізації». Напередодні курортного сезону згадали про бази відпочинку Азовського узбережжя. Майнові комплекси, чиї власники не пішли на співпрацю, визнають «безхазяйними», далі фейкове «министерство имущественных и земельных отношений» знаходить закладам нових власників. Так сталося з базою відпочинку «Адмірал», що розташована на косі Федотовій у курортному селищі Кирилівка на Запоріжжі.

***

Налагодження морських пасажирських і вантажних перевезень між портами Азовського моря в Краснодарському краї РФ та окупованих Криму і Приазов’ї потрібні росіянам для покращення військової логістики, а не тільки для вивезення краденого зерна з України.

Як окупанти збираються збільшити перевалку зерна, металу та перекидання військ і техніки через Бердянський морський порт? Подробиці дивіться у відео:

АР Крим та Севастополь

Окупаційний «губернатор» Севастополя Михаіл Развожаєв заявив, що вночі 24 квітня Чорноморський флот РФ відбивав атаку надводних безпілотників на місто.

Уночі 29 квітня «загорілася» нафтобаза в Козачій бухті. Окупаційний «уряд» поскаржився, що об’єкт атакував безпілотний апарат.

Севастополь нефтебаза

Пожежа на нафтобазі в Севастополі, 29.04.2023 Фото: соцмережі

Развожаєв повідомив, що знищено великий обсяг палива, а «резерви, що згоріли, не були задіяні для поставок пального на автозаправні станції». Тобто постраждали стратегічні запаси ЧФ РФ.

У Генштабі ЗСУ стверджують, що вогнем знищено 10 резервуарів із нафтопродуктами, загальною ємністю близько 40 тис. тонн.

Фото десяти резервуарів, що згоріли, випадково виклав окупаційний “голова” Севастополя в соцмережах. Картинку із руйнуваннями у Розвожаєва оперативно заблюрили, але вже пізно.

Згорілі резервуари на нафтобазі у Севастополі

Українська військова розвідка після пожежі на нафтобазі у Севастополі рекомендує жителям окупованого Криму не знаходитися поряд з військовими об’єктами. Про це раніше попереджав і Центр журналістських розслідувань: читайте три частини розслідувань про військові об’єкти окупантів у Севастополі: «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Північна сторона», «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Гори та море» та «Тут може бути «бавовна». Севастополь: бухти і місто».

***

У Криму ФСБ затримала правозахисника та кримськотатарського активіста Абдурешита Джеппарова. Раніше російські силовики провели у нього вдома обшук.

Так званий «Білогірський районний суд» заарештував затриманого 25 квітня російським силовиками після обшуку в будинку кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешіта Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції».

Абдурешіт Джеппаров Фото: RFE/RL

Також 27 квітня російські силовики провели в Судаку обшуки в будинках кримськотатарських активістів Едема Ісмаїлова та Барі Барієва, після яких їх затримали та відвезли до Сімферополя.

Кримськотатарські активісти Едем Ісмаїлов та Барі Барієв Фото: facebook.com/crimeansolidarity

***

В українському медіапросторі знову з’явився севастопольський сепаратист Антон Шевцов. У березні Служба безпеки України повідомила йому про підозру у державній зраді. Після повномасштабного вторгнення Росії Шевцов розвів бурхливу діяльність начебто з обміну українських військовополонених. Якимось дивним чином він має доступ до колоній на території РФ та окупованого Сходу, де утримують українських військовополонених, і навіть протоколів їх допиту.

Також йому дозволено записувати на відео полонених для публікації. Мати такий доступ до місць несвободи неможливо без співпраці зі спецслужбами РФ, яким вигідно дискредитувати владу і армію України та розхитувати суспільні настрої. Подробиці читайте у матеріалі: «Сепар» Шевцов: як підозрюваний у держзраді займається українськими військовополоненими та їхніми родичами

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter