Заробітчанка Любов Гуслякова після повернення з Ізраїлю очолила школу в громаді Асканія-Нова на окупованій Херсонщині і вчить дітей ненависті до України

27 Квітня 2023, 18:53

Заробітчанка Любов Гуслякова після свого повернення з Ізраїлю добровільно погодилась очолити захоплений російськими окупантами Хлібодарівський заклад дошкільної, повної загальної середньої освіти Асканія-Нова територіальної громади Каховського району на Херсонщині. Вона знищила всю українськомовну літературу і зараз вчить дітей ненависті до України.

Центру журналістських розслідувань про це розповіли мешканці Асканія-Нова територіальної громади.

За їхніми словами, окупантам вдалося відкрити і запустити навчальний процес у захопленому ними Хлібодарівському закладі дошкільної, повної загальної середньої освіти. Вони зареєстрували його в російському державному реєстрі під назвою «государственное бюджетное учреждение Херсонской области «Хлебодаровский учебно-воспитательный комплекс Чаплынского муниципального округа». Очолити незаконно створений заклад добровільно погодилась мешканка сусіднього села Молочне Гуслякова Любов Олександрівна, яка встигла отримати російський паспорт.

«Вона майже 25 років працювала доглядальницею в Ізраїлі, а останнім часом проживала в Молочному. Під час захоплення школи Любов Гуслякова допомогла окупантам знищити всю україномовну літературу в шкільній бібліотеці, а зараз виховує в дітях ненависть до України. Проросійською є вся її родина. Навіть донька Олена, яка проживає в США, постійно висловлює свою любов до всього російського», – розповіли ЦЖР мешканці Асканія-Нова громади.

Хлібодарівська школа – єдина в Асканія-Нова громаді, яку в 2022 році вдалося запустити окупантам. До неї на навчання підвозять дітей з навколишніх сіл і з самої Асканії-Нова.

Вчителя-колаборанти захопленої школи в Хлібодарівці. Фото з соцмережі

В захопленій школі за російськими навчальними програмами викладають: Долгополова Світлана Миколаївна, вчителька вокалу музичної школи з Асканії-Нова, Значна Лариса Василівна, вчителька трудового навчання, Талагаєв Анатолій Вікторович, гідротехнік з Хлібодарівки, Антонюк Анатолій Анатолійович, вчитель фізкультури, Барабаш Наталія Олександрівна, співробітниця дитсадку, Терновий Ілля Федорович, вчитель історії з Асканії-Нова та інші.

«Серед вчителів захопленої школи чимало людей, які взагалі не мають жодного відношення до освіти і ми не знаємо, хто вони взагалі такі. Головні їхні «заслуги» полягають у підтримці окупантів і доносах на проукраїнських односельців. Одним із активних україноненависників є Анатолій Антонюк, який сам їздив до росіян і запрошував їх до Хлібодарівки. Він же активно їздить у Крим і возить туди своїх онучок на змагання, присвячені «героям Росії», – додали ЦЖР мешканці громади.

Анатолій Антонюк, коллаборантка. Фото з соцмережі

Як повідомляв ЦЖР, через співпрацю з окупантами Сергія Кліщевського, голови Присиваської територіальної громади Каховського району з окупованої частини Херсонщини, місцеві вчителі півроку не отримували заробітної плати.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter