Триває збір підписів про присвоєння звання Героя України загиблому військовому Володимиру Примаченку

22 Квітня 2023, 20:44

Триває збір підписів про присвоєння звання Героя України загиблому військовому Володимиру Примаченку з позивним Херсон.

Відповідну петицію зареєстрували побратими військового в січні поточного року. Петицію підписало майже 21 тис. осіб. Залишається зібрати ще трохи більше чотирьох тисяч голосів.

“Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в липні 2022 року направив подання до Офісу Президента на присвоєння «Героя України» Володимира Примаченка. Але з невідомих причин 13 січня 2023 року вийшов указ Президента України о нагородження орденом «За мужність» 3 ступеня Примаченка Володимира Васильовича (посмертно)”, – наголошується в документі.
Побратими зазначають, що навесні 2014 року, коли був створений 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар», Володимир Примаченко спочатку почав возити теплі речі, спорядження, медикаменти та їжу хлопцям на передову. А вже за місяць він разом із побратимами-афганцями добровільно поповнив ряди захисників у складі цього батальйону.
У липні батальйону «Айдар» була поставлена задача допомогти бійцям одної з бригад вийти з оточення у Луганському аеропорті, вивезти поранених та, власне, розблокувати аеропорт. Операцію бійці виконали за кілька днів. Однак, Володимир дістав важке поранення і дізнався про звільнення аеропорту вже у шпиталі.
Після АТО Володимир працював у Державній службі у справах ветеранів. А за три роки — очолив київський відділ Міністерства у справах ветеранів України.
Володимир допомагав воїнам з лікуванням і психреабілітацією. Про нього казали: «Допомога 24/7». За його сприяння видали два томи книги «Нескоренні» (автор Валентина Розуменко), в яких розповідаються історії реальних людей, які пройшли війну. А ще, завдяки його ідеї в Україні започаткували «День Добровольця» (14 березня) та «День Кіборга» (16 січня). За ініціативи Володимира створили Консультативну Раду у справах ветеранів війни та сімей загиблих захисників при Президентові України. Окрім того, він заснував ГО «Українська асоціація інвалідів АТО.
24 лютого 2022 року Володимир пішов до військкомату, Проте там йому відмовили у мобілізації: мав другу групу інвалідності внаслідок війни в зоні АТО. Вийшовши звідти, він зібрав побратимів-айдарівців та добровольців, і пішов у ТРО м. Києва. Він був одним з ініціаторів та координатором створення ТРО в Голосіївському районі м.Києва. Там він був командиром роти. В середині травня 2022 року їхня рота укріплювала позиції на Донеччині.
5 червня ціною власного життя командир роти Володимир Примаченко загинув під Бахмутом зупинивши ворога на позиції, де стався прорив.