Путін побував у штабі окупаційних військ «Днепр» у вкраденій базі відпочинку «Бригантина» Ріната Ахметова на Арабатській Стрілці

18 Квітня 2023, 13:48

Президент Росії Владімір порушив державний кордон України і відвідав штаб російського угрупування військ «Днепр», розгорнутий на Арабатській Стрілці в тимчасово окупованій Херсонській області. Як видно з відео телеканалу Міноборони РФ, штаб «Днепр» розташований у вкраденій російськими загарбниками базі відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве. Курортний заклад нележить «Метінвест холдингу» Ріната Ахметова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. https://investigator.org.ua/ua/news-2/253706/

Володимир Путін у штабі російського угрупування військ «Днепр» на базі відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве, червоним виділені ворота бази.

Центр журналістських розслідувань проаналізував відео з прильоту та розташування штабу окупаційного угруповання «Днепр» і визначив його розташування.

Як повідомляють російські державні ЗМІ, Владімір Путін побував у штабі угруповання військ «Днепр» на Херсонському напрямку, де заслухав доповіді командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплинського, командувача угрупуванням військ «Днепр» генерал-полковника Олега Макаревича та інших воєначальників. Зазначається, що після цього президент РФ вирушив до штабу Національної гвардії «Восток» на окупованій території Луганської області.

Як видно на опублікованому відео, під час поїздки російського президента не супроводжували ні міністр оборони РФ Сергій Шойгу, ні начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов.

Російські агенції також не вказують точну дату цієї поїздки Путіна. Однак є підстави вважати, що вона відбулась напередодні Великодня. На відео, змонтованому з великим розсинхроном звуку і зображення, за кадром чути голос Путіна, який, представляючи подарунок – копію ікони, що належала міністру оборони Російської імперії, каже: «Вот скоро у нас Пасха будет, да?» ( на відео, що нижче, – фрагмент на 03:05).

Центр журналістських розслідувань також проаналізував відео телеканалу міноборони «Звезда» з перебування Владіміра Путіним на території штабу «Днепр» і визначив його розташування. Відеорепортаж починається з прильоту Володимира Путіна. Вертолітний майданчик окупантів на Арабатській стрілці знаходиться у селі Стрілковому, на території пансіонату «Волна».

Володимир Путін у штабі російського угрупування військ «Днепр» на базі відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве, червоним виділений недобудований корпус бази.

Фото: сріншот відео Міноборони РФ

Далі на відео – приїзд Путіна на автомобілі на територію, де, як стверджується, розміщений штаб угуруповання «Днепр». Журналісти ЦЖР, які не раз бували на території цього об’єкту, визначили, що це – база відпочинку «Бригантина», що знаходиться у селі Щасливцеве , по вулиці Набережна, 17. По ходу руху Путіна і воєначальників по території, на задньому плані відео видно недобудований корпус бази відпочинку у першій лінії від моря, водонапірну башту у формі тарілки (таких на Арабатці – чотири, одна з них на території «Бригантини»), будівля їдальні, і – головне – впізнавані завдяки численним фото ворота і сторожка на в’їзді до бази відпочинку.

На відео, знятому з борту гелікоптера, видно примітні блакитні дахи корпусів пансіонату «Азов» та його пляж, дитячий табір «Буревісник», а на віддаленому плані – три сірі будівлі корпусів бази відпочинку «Бригантини».

Захоплена російськими окупантами база відпочинку «Буревісник», за даними Херсонської ОДА, належить ТОВ «Соціальні ініціативи Криворіжжя», засновником якого є ТОВ «Метінвест холдинг», а його бенефіціаром – Рінат Ахметов.

Корпуси бази відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве Фото: omore.city

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, російські військові та окупаційна адміністрація після втечі з Херсона і відступу з правобережної частини області захопили для свого розміщення готелі, пансіонати, бази відпочинку та інші об’єкти усіх форм власності на Арабатській стрілці, в Генічеську і Скадовську.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter