Призначеній окупантами директорці центру культури та дозвілля в Новотроїцькому на Херсонщині Катерині Ашировій повідомили про підозру в колабораційній діяльності

13 Квітня 2023, 13:30

СБУ 11 квітня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 42-річній Катерині Ашировій, призначеній окупантами директоркою захопленого Новотроїцького центру культури та дозвілля Генічеського району на Херсонщині. Вона проводить численні пропагандистські заходи на території громади і допомагала загарбникам з організацією так званого референдуму 23-27 вересня 2022 року. За скоєний злочин їй загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі йдеться, що мешканка Новотроїцького Генічеського району Катерина Аширова влітку 2022 року добровільно погодилась очолити захоплений окупантами місцевий центр культури та дозвілля.

За інформацією з власних джерел ЦЖР відомо, що раніше Катерина Аширова працювала в цьому центрі культури та дозвілля, а його законний директор відмовився від співпраці з загарбниками. Аширова займалася організацією проведення в Новотроїцькому так званого референдуму з «приєднання» Херсонської області до РФ 23-27 вересня 2022 року та була представницею незаконно створеної виборчої комісії. Також вона проводить численні пропагандистські заходи на території всієї Новотроїцької громади.

Катерині Ашировій повідомлено про підозру в колабораційній діяльності – ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники звільнили гауляйтера Новотроїцького на Херсонщині Юрія Бочка. Замість нього вони призначили масажистку Євгенію Кузьменко – доньку одіозного місцевого проросійського священника. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.