Олені Видрі, директорці ліцею з Нижньосірогозької громади на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, повідомили про підозру в держзраді

20 Квітня 2023, 21:00

СБУ заочно повідомила про підозру в державній зраді 53-річній Олені Видрі, колаборантці-директорці Новоолександрівського ліцею Нижньосірогозької громади Генічеського району на Херсонщині, про яку не раз писав ЦЖР. Їй «світить» довічне позбавлення волі і конфіскація майна.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі йдеться, що 53-річна мешканка села Новоолександрівка Генічеського району Олена Видра, перебуваючи на посаді директорки місцевого ліцею добровільно погодилась стати керівником незаконно створеного на базі її закладу «государственного бюджетного образовательного учреждения Херсонской области «Новоалександровская школа Нижнесерогозского муниципального округа».

«На цій посаді Видра розпочала організацію навчального процесу винятково російською мовою. Всі українські підручники на її вимогу були спалені в котельні ліцею. Окрім того, вона надала вказівку вчителям і технічному персоналу прибрати з території школи всю українську символіку, а на її місці встановити прапори РФ», – вказано в повідомленні про підозру.

Також Олена Видра допомогла окупантам зареєструвати в російському державному реєстрі юридичних осіб незаконно створену на базі ліцею «школу» і займається вихованням молодого покоління з ненавистю до українських історико-культурних цінностей.

Про злочини Видри ЦЖР повідомляв неодноразово. Вона виявилася директоркою одного з трьох навчальних закладів Нижньосірогозької громади, які окупанти збирались відкрити 1 вересня 2022 року. Однак навчальний процес у захопленому Новоолександрівському ліцеї з трудом вдалося розпочати лише наприкінці осені. Для цього Олена Видра особисто тероризувала батьків і погрожувала їм насильно вивезти їхніх дітей до Криму.

В березні цього року Видра знялась в сюжеті російського державного пропагандистського телеканалу «Россия-1», в якому розповіла як «героїчно врятувала від бандерівців» шкільний барельєф з радянськими солдатами. Також вона похизувалася відновленням роботи навчального закладу і визнала, що «навчанням» дітей тут займаються якісь незрозумілі люди без педагогічної освіти.

За скоєний злочин Олені Видрі повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – ч. 2 ст. 111 КК України. Їй загрожує довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти влаштовують у школах Нижньосірогозької громади п’яні застілля, які знімають на відео і викладають в інтернеті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.