Німетуллаєв збирає всі “свої” активи і чекає на Каховську воду

28 Квітня 2023, 20:57

Обвинувачений у державній зраді ексголова Генічеської райдержадміністрації Сейтумер Німетуллаєв заручився підтримкою окупаційної влади в оформленні в російському правовому полі всіх «своїх» активів. 

Про це він розповідає в ефірі пропагандистських медіаресурсів.

У володінні його сім’ї фактично перебувають тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес.

За словами Німетулаєва, так званий тво губернатора Херсонщини Володимир Сальдо пообіцяв допомогти йому і «все повернути».

Також зрадник дублює наративи роспропаганди про міфічних нацистів, які «все у нього відібрали» і проти яких він «продовжує боротися». А також скаржиться, як нібито «Айдар» з Меджлісом розграбували його господарство і не давали вести діяльність працівникам після втечі самого Німетуллаєва до анексованого Росією Криму.

Очевидно, що кримськотатарські активісти не займалися розграбуванням майна. Вони виступали за повернення державі та місцевій громаді активів, які привласнив собі ексчиновник.

територія приватного підприємства “Чонгар”, 2019 рік

Тепер, після захоплення регіону Росією, колаборант має намір легалізувати в російському правовому полі власність на раніше привласнене майно, засіяти пшеницю і чекає на подачу Каховської води для розвитку сільського господарства.

Примітно, що неконтрольоване та невміле управління росіянами, на яких сподівається Німетуллаєв, українськими водними ресурсами та диверсії з руйнуванням ними головної насосної станції управління Головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) вже загрожує повним припиненням водопостачання до посушливих районів Херсонської та Запорізької області.

Наприклад, у мережі з’явилося нове відео неконтрольованого скидання дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС, що може спричинити подальшу руйнацію гідроелектростанції.

Як повідомлялося, на початку 2023 року Сейтумер Німетуллаєв зареєстрував у російському реєстрі свій аграрний бізнес на окупованій території Генічеського району Херсонщини.

Сейтумер Німетуллаєв вісім років очолював Генічеський район. У травні 2014 року він відкрито підтримав захоплення Криму Росією і сам перебрався до окупованого півострова, а зберігати бізнес-активи на Херсонщині доручив дружині — Надіє.

У 2015 році Генічеська прокуратура подала цивільний позов про скасування права власності Надіє Німетуллаєвої на готельний комплекс, оскільки його було зведено на державній земельній ділянці самовільно.

У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетулаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він продовжував отримувати доходи від підприємств на Херсонщині та навіть у Києві. У володінні його сім’ї є тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес.

У 2019 році представники цивільного формування «Аскер» протестували проти спроб вивезення майна, яке нібито належить Німетуллаєву, яке робив його адвокат Михайло Величко.

Зрадник-бізнес намагався повернути під свій контроль незаконно побудований готель в режимній зоні на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.

У 2020 році торговельно-мотельний комплекс «Чонгар» у режимній зоні на адмінмежі з окупованим Кримом із спорудами та залізобетонними плитами, який належав родині втікача до Криму екс-голови Генічеської РДА Сейтумера Німетулаєва, Чонгарська сільрада взяла на облік безгоспного нерухомого майна.

Нагадаємо:

  • Каховське водосховище зараз наповненезавдяки весняному водопіллю, його рівень близький до оптимального. Однак ризик подальшого падіння рівня води в ньому залишається дуже великим. Про це в ексклюзивному інтерв’ю нашому виданню розповів перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.
  • За словами генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, з вересня 2022 року захоплена Каховська ГЕС не працюєі використовується окупантами виключно як фортифікаційна споруда. Водночас росіяни підняли затвори на ГЕС і скидають там воду.
  • За даними «Укргідроенерго», зараз утримується затопленнязаплавних територій та понижених ділянок у Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях. В компанії відмічають, що перша хвиля водопілля вже пройшла. Нині очікується формування її другої хвилі за рахунок добігання повеневих вод Прип’яті та Десни і стабілізація ситуації.