Керівнику окупаційного Херсонського річкового порту Ігорю Ткаченку і його двом підлеглим повідомили про підозру через вивіз на лівий берег буксирів та автомобілів

13 Квітня 2023, 09:11

Фото: Поліція Херсонської області, Facebook.

Національна поліція України 11 квітня повідомила про підозру у пособництві державі-агресору керівнику окупаційного Херсонського річкового порту Ігорю Ткаченку, його «заступнику» Євгену Савінкіну і механіку так званого транспортного відділу Сергію Попову через незаконне вилучення транспортних засобів судноплавної компанії «Укррічфлот» і переміщення на лівий берег буксирів та автомобілей перед відступом російських загарбників з правобережжя Херсонщини. Всім їм загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на опубліковані на офіційному сайті Офісу генпрокурора документи.

60-річний Ігор Ткаченко, колишній директор державного підприємства «Херсонський морський торговельний порт», наприкінці квітня 2022 року добровільно погодився очолити незаконне створене окупантами «державне унітарне підприємство «Херсонський річковий порт». Він займався набором кадрів, виплачував їм зарплату в російських рублях і незаконно вилучав транспортні засоби судноплавної компанії «Укррічфлот». Зокрема, погрожуючи працівникам «Укррічфлоту» насильством, він примусив їх перемістити два автомобілі на територію так званого річкового порту.

Ігор Ткаченко допомагав російським військовим облаштовувати понтонну переправу через Дніпро в районі смт Антонівка і надавав їм дозвіл на відвантаження і транспортування дизельного палива. За допомогою буксирів «Укррічфлоту» він організував переміщення барж з військовою технікою окупантів між Херсоном і Голою Пристанню.

На початку листопада 2022 року, перед втечею російських загарбників з Херсона, Ігор Ткаченко організував «евакуацію» на окупований лівий берег буксиру-штовхача «Кодак», рейдово-буксирного теплоходу «Затон», буксиру «Ріца», двох тракторів, автокрану і двох відібраних раніше автівок.

Допомагали йому в цьому 38-річний Євген Савінкін, заступник директора так званого Херсонського річкового порту і 48-річний Сергій Попов, механік так званого транспортного відділу. Їх обох найняв на роботу Ігор Ткаченко.

Евгений Савинкин, коллаборант

Євген Савінкін, колаборант Фото: соцмережі

Трьом фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору – ч. 1 ст. 111-2 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років і конфіскацію майна.

Як повідомляв ЦЖР, російська окупаційна адміністрація Херсонської області призначила так званого керівника Херсонського морського торговельного порту Андрія Харитонова.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.