Гауляйтеру Чулаківки Юрію Литвиненку з окупованої Херсонщини посилили підозру в колабораційній діяльності

30 Квітня 2023, 02:48

СБУ 28 квітня посилила підозру в колабораційній діяльності 60-річному Юрію Литвиненку, колишньому дільничному, гауляйтеру села Чулаківка Скадовського району Херсонської області. За скоєний злочин йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Нове повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідство встановило, що 60-річний мешканець села Чулаківка Юрій Литвиненко наприкінці березня – на початку квітня 2022 року добровільно погодився очолити місцеву окупаційну адміністрацію. На цій посаді він співпрацював з представниками збройних формувань РФ, підбирав і призначав кадри для незаконно створеної адміністрації, допомагав окупантам видавати «гуманітарну допомогу і пенсії», проводив пропагандистські заходи і впроваджував на території своєї громади російський рубль.

«Юрій Литвиненко незаконно розпоряджається майном Чулаківської територіальної громади і безпідставно використовує службовий кабінет старости села», – вказано в повідомленні про підозру.

Гауляйтер Чулаківки раніше працював дільничним, допомагав окупантам здавати проукраїнських односельців і завжди був прихильником «русского міра».

В травні 2022 року йому вже повідомляли про підозру в колабораційній діяльності. Юрію Литвиненку загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років – за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники почали псувати українські паспорти мешканців Великолепетиської громади Каховського району на окупованій Херсонщині і відмовляти їх власникам у медичній допомозі. Всім, хто не подасть заяву на оформлення російських документів протягом 90 днів погрожують депортаціями і конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.