Ексінспекторці податкової інспекції Вірі Єременко і поліцейському Наріману Кайбуллаєву з Генічеської громади повідомили про підозру в держзраді

23 Квітня 2023, 23:55

Фото: Херсонська обласна прокуратура, Facebook.

Державне бюро розслідувань 21 квітня повідомило про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану 43-річній Вірі Єременко, колишній старшій державній інспекторці Генічеської державної податкової інспекції та 31-річному Наріману Кайбуллаєву, сержанту поліції, поліцейському сектору реагування патрульної поліції відділення №1 Генічеського райвідділу поліції. За перехід на бік ворога їм загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Повідомлення про підозру Вірі Єременко і Наріману Кайбуллаєву опубліковані на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документах йдеться, що 43-річна мешканка Генічеська Віра Єременко в січні 2021 року була призначена на посаду старшої державної інспекторки Генічеської державної податкової інспекції головного управління Державної податкової служби в Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі. В липні 2022 року її звільнили за згодою сторін.

Незадовго до цього Віра Єременко добровільно погодилась працювати на посаді в. о. начальника окупаційної «податкової інспекції Генічеського району управління федеральної податкової служби по Херсонській області». Колаборантка передала балансове майно Генічеської державної податкової інспекції незаконно створеній службі і займалась реєстрацією фізичних осіб-підприємців у російському реєстрі.

31-річний мешканець смт Новоолексіївка Генічеської громади Наріман Кайбуллаєв  у січні 2021 року був призначений на посаду поліцейського сектору реагування патрульної поліції відділення №1 Генічеського райвідділу поліції. Навесні 2022 року він з ідеологічних та корисливих мотивів добровільно погодився працювати на окупантів на окупаційній посаді «т. в. о. інспектора відділення дільничних інспекторів поліції Генічеського районного відділу поліції головного управління МВС Херсонської області».

За скоєні злочини Єременко і Кайбуллаєву повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на 15 років або довічно, з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, ДБР повідомило про підозру в державній зраді і дезертирстві, вчинених в умовах воєнного стану 24-річному Максиму Мазилкіну, військовослужбовцю строкової служби Національної гвардії України. Він перейшов працювати на окупантів поліцаєм у Херсоні. За це йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.