Законодавство про компенсацію пошкодженого та знищеного майна українців ще недосконале, – голова Бериславської РВА

10 Березня 2023, 18:22

Законодавчу базу щодо щодо відшкодування за пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок російської агресії необхідно доопрацьовувати. Зокрема, наразі не прописані механізми компенсацій за пошкоджене майно, а юридичні особи, які понесли збитки, взагалі не згадуються.

Про це розповів голова Бериславської РВА Володимир Літвінов під час пресконференції Медіа-центру “IPC-Південь”.

“Закон треба ще доопрацьовувати і доопрацьовувати. Будемо чекати якихось змін”, – висловився посадовець стосовно “Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації”, який ухвалила Верховна Рада.

Володимир Літвінов звернув увагу, що у законі йдеться лише про фізичних осіб – власників зруйнованого житла. Про права юридичних нічого не сказано.

“Самим законом щось не передбачили механізм відшкодування саме пошкодженого майна. Якщо майно знищене, то прописаний механізм, що будуть надаватися кошти на спецрахунок, або буде фінансування на придбання житлового приміщення з використанням житлового сертифікату, а саме за пошкодження будинків чомусь не прописано. Ми чекаємо, може буде якесь роз’яснення, може будуть додатково прийматись якісь законодавчі акти. І також мені цікаво, чому не прописали відшкодування по збиткам юридичних осіб, чомусь це не передбачено. Якщо для фізичних осіб передбачено, то з юридичними особами поки незрозуміла ситуація”, – зауважив він.

Як повідомлялось, на думку голови Високопільської селищної військової адміністрації Ганни Шостак-Кучмяк, законодавці також мають вирішити проблемні питання щодо прийому заяв на компенсації від людей, які не мають документів на право власності пошкодженого житла.

“В багатьох людей немає документів на право власності, вони були втрачені, а є і випадки, коли у людей таких документів взагалі не було, але вони є власниками пошкодженого майна. Звичайно, хотілось би якоїсь конкретики на рівні законодавства це вже бачити”, – переконана голова СВА.

Попередньо, руйнування житлового фонду в Україні оцінюють у 54 мільярди доларів.

Нещодавно Верховна Рада у другому читанні ухвалила “Закон про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації”. Нині закон на підписі у президента.