Фейки тижня: “Київ відмовився від створення захисної зони навколо ЗАЕС”

12 Березня 2023, 23:57

Минулого тижня Росія запустила новий фейк про Україну та Запорізьку АЕС. Нібито Київ відмовився від створення захисної зони навколо Запорізької атомної електростанції.

Відповідні повідомлення поширює місцевий колаборант Володимир Рогов та пропагандистські медіа.

Чому це брехня: в Центрі стратегічних комунікацій повідомили, що Росія своїми діями створила для України і всього світу найбільшу радіаційну загрозу з моменту аварії на ЧАЕС. Окупанти не можуть самостійно обслуговувати Запорізьку АЕС, яка була знеструмлена в результаті масованої ракетної атаки РФ 9 березня. Це може призвести до катастрофи.

Насправді якраз Україна підтримує всі зусилля міжнародного співтовариства щодо демілітаризації захопленої Запорізької АЕС, а РФ не припиняє систематично обстрілювати ядерний об’єкт.

в серпні 2022 року в ході засідання Радбезу ООН закликали припинити будь-які військові дії біля станції, надати місії МАГАТЕ доступ до ЗАЕС і створити демілітаризовану навколо станції. У свою чергу росіяни влаштувала показовий обстріл місії МАГАТЕ під час візиту у вересні. Крім того, експерти підтвердили, що росіяни розмістили військових, транспорт та обладнання на об’єктах ЗАЕС, що суперечить всім нормам ядерної безпеки.

Після візиту на ЗАЕС глава МАГАТЕ Гроссі офіційно анонсував початок переговорів з Україною і РФ щодо створення захисної зони навколо ЗАЕС. Україна підтримала пропозицію про демілітаризацію захопленого ядерного об’єкта. Однак РФ продовжила ігнорувати міжнародні зусилля щодо захисту ядерної безпеки і навіть зробила спроби легалізувати захоплення української ЗАЕС.