Росгвардієць, причетний до катувань на Херсонщині, піде під суд

28 Березня 2023, 18:36

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно російського військового за фактом відання наказів про жорстоке поводження з цивільним населенням та вчинення інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє прокурора Херсонської області.

Слідством установлено, що обвинувачений – командир 15-го окремого загону спецпризначення «Вятич» федераральної служби військ нацгвардії РФ. Перебуваючи на території тимчасово окупованої Іванівської територіальної громади на Херсонщині він віддавав накази підлеглим щодо незаконного затримання і застосування насильства відносно цивільного населення. Мета – придушення опору місцевого населення щодо реалізації політики окупаційної влади та схилення до співпраці громадян України.
За його вказівкою у травні 2022, представники армії рф застосовуючи силу незаконно затримали члена сім’ї голови селищної ради та помістили до захопленого приміщення відділу поліції. Впродовж декількох годин росгвардійці вибивали з чоловіка інформацію, після чого відпустили.
Аналогічні дії були вчиненні й щодо близького родича та голови старостівського округу. Аби схилити старосту до співпраці окупанти били його, психоголічно тиснули та катували електрострумом.
Як повідомлялось, п’ятеро місцевих жителів в Милівській та Чорнобаївській громадах, які брали участь у проведенні псевдореферендуму щодо “приєднання до РФ”, опинилися на лаві підсудних. Тепер їм загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 15 років з конфіскацією майна.