Голова Бериславської РВА про недоліки законодавства щодо відшкодування за пошкоджене та знищене майно внаслідок російської агресії

10 Березня 2023, 17:29

ілюстраційна світлина

Під час пресконференція Медіа-центру “IPC-Південь” обговорювали Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». 

Голова Бериславської РВА Володимир Літвінов звернув увагу на недоліки нинішнього законодавства.

Дослівно:

“Верховна рада прийняла Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» та віддала його на підпис Президенту, чекаємо інформації від Офісу Президента.

У самому законі, на мій погляд, трохи не повною мірою висвітлена вся необхідна інформація, яка нам на сьогодні потрібна. Якщо коротко, то буде створена комісія на місцях, яка буде приймати заявки на компенсацію. Законом передбачена першочерговість, хто може подавати ці заяви. Пріоритетність буде надаватися учасникам бойових дій, особам з інвалідністю в наслідок бойових дій, особи, призвані на військову службу під час мобілізації, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп.

Самим законом щось не передбачили механізм відшкодування саме пошкодженого майна. Якщо майно знищене, то прописаний механізм, що будуть надаватися кошти на спецрахунок, або буде фінансування на придбання житлового приміщення з використанням житлового сертифікату, а саме за пошкодження будинків чомусь не прописано в законі.

Ми чекаємо, може буде якесь роз’яснення, може будуть додатково прийматись якісь законодавчі акти.

І також мені цікаво, чому не прописали відшкодування по збиткам юридичних осіб, чомусь це не передбачено. Якщо для фізичних осіб передбачено, то з юридичними особами поки незрозуміла ситуація. Закон треба ще доопрацьовувати і доопрацьовувати. Будемо чекати якихось змін.

Гуманітарна ситуація в Бериславському районі

На території Бериславського району кризової гуманітарної ситуації на сьогодні немає. Завдяки волонтерам, благодійним організаціям, обласній військовій адміністрації покрили проблеми більшості населених пунктів. В населених пунктах, де вже працюють магазини, аптеки, треба вже повертатися до нормального життя, як це було до війни. А доставляти гуманітарну допомогу тільки тим людям, які цього дійсно потребують, ставитися до цього більш об’єктивно питання.

Стосовно опалювального періоду. Ми пережили цю зиму, хотілося б, щоб такої зими вже не було. Сумарно ми завезли близько 13 тисяч кубометрів дров на Бериславський район. Туди входить  субвенція з державного бюджету, яка надавалась, паливна деревина, яку нам надавала укрзалізниця, благодійні фонди.

Звісно, ми не змогли покрити всі потреби всіх мешканців, але категорійні категорії ми покрили. На сьогодні продовжуємо завозити і дрова, і брикети, тому що люди ще цього потребують, але більшою мірою ми це питання закрили”.