Жителі Високопілля отримують будматеріали, дрова та виплати від благодійників

09 Лютого 2023, 23:24

ілюстраційна світлина, Фейсбук-сторінка Високопільський Цкд

Жителям визволеної від окупації Високопільської громади роздають будівельні матеріали для ремонту пошкоджених війною будинків та опалювальні матеріали.

Про організацію допомоги місцевому населенню прозвітувала очільниця селищної військової адміністрації Ганна Шостак-Кучмяк.

«Ми як влада спрацювали, щоб якомога більше забезпечити, наших людей, ремонтними матеріалами, щоб можна було накрити покрівлі, які ще можна врятувати, відремонтувати», – наголосила керівниця СВА.

За її словами, громада отримала більше двох тисяч будівельних ремонтних комплектів. Міжнародний Комітет Червоного хреста допоміг першим. Від нього у громаду направили першу тисячу листів шиферу, потім ще 2700. Така кількість неповністю задовольняє потреби громади, однак завдяки цьому лагодять домівлі, які можна шкидко відремонтувати.

Високопільцям також надали 18 тисяч листів ОСБ. Ініціативні групи громадян пройшли по оселях та подивились реальні потреби людей. І тепер влада видає ці листи ОСБ.

Місцева влада також спрацювала по забезпеченню населення дровами, паливними брикетами. Високопільці отримали 1100 кубів – від Укрзалізниці, 1100 кубів – в рамках державної субвенції, 280 кубів паливних брикетів – від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Однак потреба в паливі зберігається, оскільки щодня прибувають люди. Місцеві жителі повертаються до своїх домівок.

«Ми старалися охопити всі вразливі верстви населення, але так говорити, хто сьогодні найбільш вразливий – ми, мабуть, всі тут вразливі. І пенсіонери, і родини з дітьми, але і молодь також вразлива, адже молоді люди залишились без роботи, без доходів, а в них є діти, і треба підтримувати ці сім’ї», – розповіла Ганна Шостак-Кучмяк.

Крім того, місцева влада працює з благодійними фондами, які надають матеріальну підтримку, люди отримують виплати від Червоного Хреста.

«Спочатку вони запропонували програму – це підтримка людей, які втратили житло, або мають дуже пошкоджене житло. Ми працюємо далі і стараємося, щоб якомога більше людей отримали також і цю допомогу. Є французька допомога – 150 доларів, і всі такі інші ми також стараємось залучити в нашу громаду, щоб люди також отримали кошти», – розповіла посадовиця.

За офіційними даними, до війни населення громади становило 11 тисяч 163 жителя, на момент деокупації, 4 жовтня, – близько 1200 жителів, на сьогодні ця цифра збільшилась та становить близько 3330-3400 жителів. Спостерігається тенденція збільшення кількості населення.

Як повідомлялось, у більшості населених пунктів Високопільської громади вже відновили електропостачання.