Високопільська громада: люди повертаються, відбудовується інфраструктура

06 Лютого 2023, 15:20

Під час пресконференції, організованої медіацентром IPC-Південь, начальниця Високопільської селищної військової адміністрації Ганна Шостак-Кучмяк розповіла про те, як відновлюється деокупована громада та які організації допомагають у цьому, з якими проблемами зараз зіштовхуються місцеві жителі:

Як громада долає наслідки воєнної агресії РФ

Ворог нещадно знищив нашу інфраструктуру, але ми долаємо ці труднощі, розміновуємо всі лінії електропередач, працюють посилено бригади енергетиків. З’явилося світло в 11 населених пунктах. Працюємо далі, де ми що маємо підключити. Також поряд з ними працюють газовики, теж відновлюють зруйновану систему газопостачання. Люди працюють, поступово ми підключаємо населені пункти, поступово підключаємо абонентів.

Але цей процес дуже важкий, тому що ворог мало того, що знищив цю інфраструктуру, так ще й замінував: всю систему енергопостачання, це робилось свідомо, бо вони знали, що ми одразу будемо поновлювати ці мережі. Їх начинили дуже вибухонебезпечними речовинами. Бувають такі випадки, що вибухотехніки не справляються, кличемо військових.

Працює також комунальна служба – це теж фронт робіт, дуже тяжкий, теж дуже великі пошкодження водогону, але ми з цим справляємось, і потихеньку це все відновлюється.

Чи повертаються місцеві жителі, які виїхали під час окупації

Щодня повертаються люди, майже щодня ми фіксуємо повернення населення, бо бувають такі випадки, що у людей немає і умов проживання, але люди повертаються, пристосовуються, хочуть жити у своїх будинках.

Ми як влада спрацювали, щоб якомога більше забезпечити людей, наших жителів, ремонтними матеріалами, щоб можна було накрити покрівлі, які ще можна врятувати, відремонтувати, більше двох тисяч будівельних ремонтних комплектів ми отримали, майже вся громада накрита ними.

Дуже нам допомагають благодійники, самий перший, хто допоміг – це Міжнародний Комітет Червоного хреста. Вони перші направили в нашу громаду тисячу листів шиферу. Кожному хочеться допомогти, але це дуже мала кількість. Потім нам доправили 2700. Це знову ж таки не задовольняє потреби громади, але потроху, там, де можна швидко відремонтувати, привести до ладу будинок – ми цей матеріал роздаємо.

На сьогодні отримали 18 тисяч листів ОСБ. Залучили ініціативні групи громадян, які пройшли по оселях, подивились реальні потреби людей, і цілий тиждень видаємо ці листи ОСБ.

Які актуальні проблеми місцевих жителів та можливі шляхи їхнього вирішення

Наші сільгоспники переживають, бо неможливо землю обробляти – вийти в поле, бо земля, рилля все начинена вибохонебезпечними речовинами та потребує розмінування. Хочеться якнайшвидше це все зробити, бо земля – це наш основний дохід, бюджетоутворююче нашої громади, всі податки надходили від землі, звичайно, як влада хочеться допомогти нашим фермерам і всім, хто обробляв землю, щоб якнайшвидше розмінували земельні ділянки і люди розпочали працювати.

Люди хочуть отримати відшкодування по втраті житла і по пошкодженням житла.

На сьогодні надійшло 1300 заяв громадян. Це і пошкоджене, і зруйноване житло. Але ми не знаємо механізму, на сьогодні немає механізму, яким шляхом це буде робитися, ці відшкодування, а ми, як орган самоврядування, займаємось саме тим, що ми фіксуємо ці моменти і намагаємось охопити якнайбільше наших громадян, щоб жодна людина не залишилась без цих відшкодувань. Але в багатьох людей немає документів на право власності, є випадки втрати – згоріли ці документи, зараз люди поновлюють ці документи, але є і моменти, коли у людей взагалі не було документів на право власності на будинок, не знаємо, як далі діяти в цьому випадку, бо законодавець прописав норму, що при подачі заявки на пошкоджене майно є вимога – надання документів на право власності.

Говорили про це з депутатом Верховної Ради – Сергієм Козирем, ми, як орган місцевого самоврядування готові свідчити, давати витяги з господарських книг про те, що це дійсно власники і вони десятиріччями там жили, самі будували ці будинки, але якимось чином сталося, що прав власності не набули. Але це мають вирішити наші законодавці.

Знову ж таки наголошую, люди ставлять запитання, а я не маю на них відповіді: коли та яка буде компенсація за знищене та пошкоджене майно. Звичайно, хотілось би якоїсь конкретики на рівні законодавства це вже бачити.

Як проходить опалювальний сезон

Ми дуже переживали, як людей підтримати, які лишились на деокупованій території. Як владі нам треба було допомогти людям перезимувати. Ми непогано спрацювали по забезпеченню населення дровами, паливними брикетами. Дрова нам надійшли 1100 кубів – від Укрзалізниці, 1100 кубів – в рамках державної субвенції, 280 кубів паливних брикетів ми отримали від міжнародного комітету червоного хреста. Але потреба в паливі все рівно є, тому що дуже повільно йдуть роботи поновленню газових мереж, Ми зацікавлені в тому, щоб це швидше було би, тоді б менше навантаження на ці дрова було б. ми старалися охопити всі вразливі верстви населення, але так говорити, хто сьогодні найбільш вразливий – ми, мабуть, всі тут вразливі. І пенсіонери, і родини з дітьми, але і молодь також вразлива, адже молоді люди залишились без роботи, без доходів, а в них є діти, і треба підтримувати ці сім’ї.

Стараємося залучити благодійні фонди, які надають матеріальну підтримку, почалися в нас виплати від міжнародного Червоного хреста. Спочатку вони запропонували програму – це підтримка людей, які втратили житло, або мають дуже пошкоджене житло. Ми працюємо далі і стараємося, щоб якомога більше людей отримали також і цю допомогу. Є французька допомога – 150 доларів, і всі такі інші ми також стараємось залучити в нашу громаду, щоб люди також отримали кошти.

Як громада співпрацює з програмою DOBRE

До війни ми працювали з програмою DOBRE, і ця співпраця мала закінчуватися, але програма нам запропонувала співпрацю ще на три роки та ми підписали меморандум про співпрацю. За підтримки наших міжнародних партнерів ми відновлюємо адмінбудівлю, де функціонував ЦНАП, вже відновлено вікна, ми отримали металочерепицю для капітального ремонту будівлі. Проводяться закупівлі насосного обладнання та систем автоматичного управління для поліпшення послуги водопостачання, також будуть придбані комплектуючі для пошкодженої техніки комунального підприємства. Агентство з міжнародного розвитку США підтримує нашу громаду в рамках проекту підтримки органів місцевого самоврядування. Вже придбано меблі, ліжка, матраци, постіль і техніка для територіального центру соціального обслуговування. Два медичних холодильника – центру первинної медико-санітарної допомоги, комп’ютерне обладнання і техніка для належного функціонування ЦНАПу старостинських округів апарату селищної ради та два потужних генератори.

Нам допомагають і сусіди – Дніпропетровщина, усі місяці війни різними шляхами виходили з цього жахіття, рятувалися, знайшли прихисток в місті Кривий Ріг, Зеленодольськ, Апостолове, Дніпро і вся область. І зараз нас підтримують – це і продукти харчування, і теж різні засоби для нашого комунального господарства. Криворізька військова адміністрація допомагає нам ремонтувати будівлю, де розміщується первинна ланка нашої медицини. Населення потребує медичних послуг, ми виходимо з того, яка будівля найбільш вціліла та її можна налагодити роботу наших медиків, медики вже працюють, надають послуги населенню, працює наша швидка, екстренна допомога. Ми отримали новий автомобіль-екстренку, а від польських друзів ми отримали вагончик, де знаходиться екстрена медицина. Дуже допомагають нам лікарі без кордонів, відвідують наші населені пункти, приймають наших громадян, надають потужну медичну допомогу, ще й допомагають нам відбудовувати ФАПи. Ми зараз не самі. Нам готові ще допомагати.

всі готові інвестувати, але коли настане мир, і всі чекають цього моменту, щоби вкладення якісь робити, потрібна стабільність. Бо війна ніде не ділась, ворог поряд, ми це відчуваємо, чуємо відголоски, гуркіт війни. Відбудова – це правильно, але не треба ні в якому разі забувати, що війна ніде не ділася, треба спочатку вигнати ворога з нашої території, тоді вже планувати, стабільно відновлюватися.

Яка зараз кількість місцевого населення

До війни населення громади становило 11 тисяч 163 жителя, на момент деокупації, 4 жовтня – близько 1200 жителів, на сьогодні ця уифра збільшилась та становить близько 3330-3400 жителів. Тенденція збільшення кількості населення. Ми не можемо не вести облік, адже це потрідно і для гуманітарної підтримки, і для вивчення потреб населення, яке прибуває.

Чи створена комісія з обстеження завданих збитків військовими РФ

Комісія по фіксації руйнувань, пошкодженого та знищеного майна створена і працює. Жителі громади подали 1300 заяв, щоб ця комісія зафіксувала ці пошкодження різного ступеня. Комісія працює. Завершальний етап роботи цією комісії – має бути акт, який має бути введений у Дію. І тільки нещодавно нам Мінюст надав доступ до державного реєстру, де ми маємо зареєструвати цей акт. Ми єдині в Херсонській області, хто має доступ до цього реєстру і ми вже три акти внесли в цей реєстр. Робота вже йде, але вона не буде швидкою. Це кропітка робота, комісія постійно працює, люди вважають так, що якщо комісія прийшла і склала акт, то завтра вже мають бути кошти від держави. Але в законодавстві поки немає механізму. Коли і як воно буде відшкодовуватися.

Чи вистачає кваліфікованих працівників та яких найбільше

У нас проблема по вторинній ланці медичній допомозі, вона зараз майже не працює. У нас більшість лікарів були пенсійного віку і під час окупації більшість з них повиходили, і вони не повертаються, буквально пару раз знаходиться на території Високопілля. Тому у нас є ця проблема – немає лікарів, вторинної ланки медицини. Комунальне підприємство у нас повернулось і працює. По іншим ланкам не бачу такої пробоеми у спеціалістах, на сьогодні – це тільки медицина.

Яка кількість постраждалих під час окупації людей

Серед цивільного населення у нас є зниклі без вісти, вбиті та поранені. З цими списками працюють і представники ООН, ми весь час їх уточнюємо, переглядаємо, дивимось. Жертв дуже багато. Поліція веде слідчі дії, ведуться роботи по ексгумації. Ці злочини фіксуються, ми як влада допомагаємо. Після ексгумації підтверджуються факти, что люді були вбиті або внасліок обстрілу, або кульові поранення несумісні з життям.

Зниклих безвісти більше 20 чоловік. Ми всі ці дані подаєм у різні інстанції, ООН, Червоний Хрест, ми шукаємо, як цих людей модна знайти.

До 50 чоловік у нас поранені і більше 30 чоловік убиті, по громаді.

І це ще не остаточно. Також наші військові забирають тіла окупантів, яких багато на території громади, і ми розуміємо, що це фонд для обміну на тіла наших військових.

Які канали використовує влада для комунікації з громадою

Так, у нас є Фейсбук-сторінка.

До речі, нас відібрали Нідерланди, теж по відбудові громади, Херсонська, Бериславська та Високопільська  та Очаківська громада Миколаївської області. Коли ми спілкувалися, були тренінги в Івано-Франківську.

Наприклад, за кордоном, щоб поспілкуватися з чиновником, треба записатися на якийсь час. У нас це дуже просто. Ми постійно спілкуємось. Але людям цього мало все рівно. Люди так постраждали від війни, що хочуть більшого спілкування, вони хочуть мене бачити в кожній хаті, я стараюсь дуже часто бувати в усіх населених пунктах громади, але відчуваю, що не вистачає годин у добі. Кожній людині зараз потрібна емоціональна підтримка, психологічна підтримка. Дякуємо лікарям без кордонів, вони завжди приїжджають із психологами.

Мабуть, ми і є найближчими до людей, і маємо заспокоювати їх. Ми той зв’язок із центральною владою. Ми тут на місці. Ми людям говоримо, що так, ці виплати будуть, що вас держава не залишить, обов’язково кожному допоможуть, люди хочуть це чути кожен в своїй хаті, очі в очі.