Поселяв окупантів у житло українців: СБУ повідомила підозру колаборанту з Каланчака

27 Лютого 2023, 21:40

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Слідчі СБУ повідомили про підозру заступнику голови окупаційної адміністрації селища Каланчак Херсонської області.

Колаборант виганяв з квартир місцевих мешканців, щоб поселити туди російських загарбників.

Про це повідомила Служба безпеки України в Івано-Франківській області.

За даними досудового розслідування, до повномасштабного вторгнення фігурант обіймав посаду першого заступника голови Каланчацької селищної ради.

У травні 2022 року він добровільно зайняв посаду в утвореній окупантами т. зв. «Каланчакській військово-цивільній адміністрації».

Відтоді колаборант активно прислуговує загарбникам. 

Зокрема, він займався розквартируванням вояків російської федерації в Каланчаку. 

У супроводі озброєних російських військових колаборант обходив домівки місцевих мешканців. У разі відсутності у містян документів про власність на житло, їх виселяли. А помешкання віддавали окупаційним військам.

Колаборант також займається активною публічною діяльністю задля популяризації та підтримки окупаційної влади.

Серед іншого, він брав участь у форумі «ми разом з росією», де проголосував за приєднання Каланчака до складу російської федерації. 

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, в тому числі в окупованій адміністрації держави-агресора).

Після деокупації української території на колаборанта очікує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.