Понад тисячі жителів Високопілля чекають на компенсацію за зруйновані будинки

07 Лютого 2023, 22:20

ілюстраційна світлина, Зруйнований будинок у Високопіллі, вересень 2022 р. Фото: Ігор Йосипенко/Facebook

Жителі Високопільської громади подали 1300 заяв на отримання компенсацій за пошкоджене і зруйноване житло. Однак механізму надання відшкодувань за пошкоджене майно в Україні поки що немає.

На таку проблему звернула увагу очільниця Високопільської селищної військової адміністрації Ганна Шостак-Кучмяк під час пресконференції медіацентру IPC-Південь.

«Люди хочуть отримати відшкодування по втраті житла і по пошкодженням житла. На сьогодні надійшло 1300 заяв громадян. Але на сьогодні немає механізму, яким шляхом це буде робитися, ці відшкодування, а ми, як орган самоврядування, займаємось саме тим, що ми фіксуємо ці моменти і намагаємось охопити якнайбільше наших громадян, щоб жодна людина не залишилась без цих відшкодувань», – зазначила голова СВА.

При цьому, за її словами, в багатьох людей немає документів на право власності, вони були втрачені, а є і випадки, коли у людей таких документів взагалі не було, але вони є власниками пошкодженого майна.

Посадовиця розповіла, що громада очікує на вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні.

«Люди ставлять запитання, а я не маю на них відповіді: коли та яка буде компенсація за знищене та пошкоджене майно. Звичайно, хотілось би якоїсь конкретики на рівні законодавства це вже бачити», – сказала вона.

Зараз волонтери та міжнародні організації допомагають місцевим жителям ремонтувати пошкоджені будинки.

Громада отримала більше двох тисяч будівельних ремонтних комплектів, а також 18 тисяч листів ОСБ.

“Дуже нам допомагають благодійники, самий перший, хто допоміг – це Міжнародний Комітет Червоного хреста. Вони перші направили в нашу громаду тисячу листів шиферу. Кожному хочеться допомогти, але це дуже мала кількість. Потім нам доправили 2700. Це знову ж таки не задовольняє потреби громади, але потроху, там, де можна швидко відремонтувати, привести до ладу будинок – ми цей матеріал роздаємо”, – розповіла Ганна Шостак-Кучмяк.

На сьогодні отримали 18 тисяч листів ОСБ. Залучили ініціативні групи громадян, які пройшли по оселях, подивились реальні потреби людей, і цілий тиждень видаємо ці листи ОСБ.

Як повідомлялось, електропостачання відновили в 11 населених пунктах Високопільської громади.