Окупанти захопили будинок політв’язня Бекірова у Новоолексіївці

12 Лютого 2023, 13:13

Російські окупанти заселились будинок політв’язня Едема Бекірова та членкині Меджлісу кримськотатарського народу Гульнари Бекірової. Домівка розташована у захопленому росіянами Генічеському районі Херсонщини.

Про це повідомила їхня донька Елеонора у Фейсбуці.

«Це мій дім, в який сьогодні вдерлися російські окупанти, зламали двері, вікна та заселились», – прокоментувала світлину Елеонора Бекірова.

Вона розповіла про мрію своєї родини – жити на Батьківщині – у Криму, яка досі не справдилась.

«Мрія бабусі, а потім і моїх батьків — жити в Криму на своїй Батьківщині, так і залишилася мрією, тому що з хворобою батька ( хворіє 22 роки) це було неможливим.

Єдине, я закінчила інститут і практику проходила у Сімферополі. Це одна з найкращих сторінок мого життя. Але життя перевернулося у 2014 році: перші викрадені люди, перші обшуки, перші політв’язні, перші покинуті домівки — все це було у Криму.

Потім ув’язнення батька, потім боротьба за життя та його визволення.

Чим більш підтримувала зв’язок з родинами політв’язнів, тим більш розуміла наскільки тяжке випробування нашого народу. 2021 рік — тяжка хвороба батька…

2022 рік — життя повністю застигло у жахітті того, що відбувається …

Сьогодні всі ми, хто залишився живим, відчуваємо біль від побаченого. Скільки горя принесла ця клята війна…. Ми ніколи цього не забудемо та не пробачимо.

Але для мене безсумнівно те, що ця дев’ятирічна війна обов’язково закінчиться ПЕРЕМОГОЮ», – наголосила Бекірова.

Як повідомлялось, з різних куточків поки що окупованої левобережної Херсонщини надходять повідомлення про те, що окупанти відбирають автівки у місцевих жителів та масово розселяються у їхні будинки. Здебільшого у ті оселі, звідки виїхали люди, але бувають випадки, коли і підселяються до тих, хто там проживає.

Нагадаємо, 2020 року в окупованому Криму «Центральний районний суд» Сімферополя в розшук кримськотатарського активіста Едема Бекірова, переданого 7 вересня 2019 року Україні в ході обміну утримуваних осіб з Росією.

  • 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна). ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня 2019 року ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня 2019 року «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну.