Суд виніс перший вирок за організацію “референдуму” на Херсонщині

23 Січня 2023, 18:28

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

За матеріалами СБУ суд вперше виніс вирок за організацію псевдореферендумів на півдні України. Колаборантка з Херсонщини отримала покарання у вигляді п’яти років ув’язнення.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

«За даними розслідування, ворожою поплічницею є мешканка селища Новоолександрівка Бериславського району, яка на початку повномасштабного вторгнення підтримала російських загарбників. Після захоплення населеного пункту вона добровільно вступила до лав місцевої окупаційної адміністрації, де виконувала завдання Росії щодо організації та проведення незаконного референдуму у тимчасово захопленій частині півдня України», — йдеться в повідомленні.

За даними Служби безпеки, зловмисниця формувала так звані «реєстри виборців» на території району та вимагала від людей «проголосувати» на користь країни-агресора.

Співробітники СБУ затримали жінку в жовтні минулого року. Суд визнав її винною за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом, строком на 10 років.