Наступ росіян на Запоріжчині – фейк

27 Січня 2023, 16:19

На фото: позиція російських снайперів. Кадр з відео ССО, "Мілітарний".

Двічі протягом січня Міноборони РФ повідомляло про нібито захоплення вигідніших позицій у Запорізькій області. Російські медіа-ресурси розгорнули широку кампанію щодо “успіхів” окупаційно армії в цьому напрямку. Українські військові спростовують повідомлення пропагандистів.

Пропагандистські телеграм-канали стверджували, що військові РФ героїчно прорвали першу лінію оборони, захопили декілька населених пунктів,зокрема, закріпились у Кам’янському.  

Але частина цього села і так перебувала під їхньою окупацією, також немає підтверджень, що українські військові пішли з її другої частини.

Керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Євген Єрінназвав повідомлення Міноборони РФ про наступ перебільшенням.«Вони здійснювали окремі спроби наступу малими групами, до 10 людей на декількох ділянках. У них нічого не вийшло. Всі їхні спроби були відбиті», – розповів він.

Єрін проінформував, що інформація про повне захоплення Кам’янського не відповідає дійсності. Частина села була від початку під контролем окупантів, частина – під українським.

У Генеральному штабі Збройних сил України також спростували заяви пропагандистів Москви про нібито прорив військ РФ у Запорізькій області. Насправді окупанти на цьому напрямку продовжують зазнавати втрат і відступати із зайнятих раніше позицій.

У британській розвідці вказують на мотиви такої дезінформаційної кампанії росіян.

“Існує реальна ймовірність того, що російські військові джерела навмисно розповсюджують дезінформацію, намагаючись створити враження, що російська операція продовжується”, – пояснює розвідка Британії.

У звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться, що спроба вести наступ в Запорізькій області, здійснена російськими окупантами в останні три дні, судячи з усього, провалилася. 

«Російські війська не досягли жодних підтверджених територіальних здобутків у Запорізькій області, незважаючи на постійні заяви одного російського окупаційного чиновника», – зауважили аналітики.

Окрім того, у розвідувальному управлінні Збройних сил Канади висловились, що Наявних у росії людських та матеріальних ресурсів недостатньо для ефективного наступу в Запорізькій області.