Фейкова рубльова зона на окупованих територіях: росіяни “заборонили” обіг гривні

02 Січня 2023, 15:27

Із 1 січня 2023 року російські окупанти намагаються припинити обіг гривні на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей, а також у так званих ДНР/ЛНР.

Про це оголосили в російській окупаційній “владі” захоплених територій.

За їхніми фейковими рішеннями, офіційною валютою цих регіонів тепер нібито є російський рубль. Гривнями не можна буде оплачувати товари та послуги. Готівку, що залишилась у населення обіцяють міняти в банках.

Однак такі, як і будь-які інші “розпорядження” окупантів на захоплених українських територіях є юридично нікчемними та насправді не несуть ніяких юридичних наслідків.

Що і підтверджується ставленням населення, яке продовжує користуватися національною валютою України.

“Місцеві ігнорують заборону. Ворожих нововведень дотримуються лише супермаркети, які вони захопили при окупації. На ринках та маленьких магазинах продовжують приймати гривню, зокрема на банківську картку. Така ситуація дуже добре ілюструє легітимність російської влади, чиї закони ігноруються місцевим населенням, яке не сприймає ворожу валюту”, – зауважили в Центрі національного спротиву.

При цьому ворог тисне на бізнес аби той відмовився від гривні. Зокрема, вилучає термінали.

Як місцеві жителі, що залишились в окупації, продовжують користуватися гривнею, пишуть і в Центрі журналістських розслідувань.

“Деякі продавці пропонують розплатитися карткою: перевести гривні на їхній особистий рахунок. Проте роблять це «з-під поли», бо налякані можливими «облавами» на тих, хто виводить готівку з карт”, – зазначає видання з посиланням на власні джерела.

Видання уточнює, що на захоплених територіях Запорізької області окупаційна «влада» рекомендує здавати готівкову гривню в місцеві відділення «Промсвязьбанку», «МРБ банку» і «ЦМРБанку».

«ЦМРБанк» – це банківський холдинг, який працює в окупованих Абхазії та Криму, «МРБ банк» зареєстрований у невизнаній Південній Осетії. Їхні відділення з’явилися в Мелітополі ще влітку. «Промсвязьбанк» зареєстрований у Москві з філіалами по всій РФ.

На сайтах цих установ розміщені оголошення, що з 2 по 8 січня відділення на тимчасово зайнятих територіях взагалі працюють виключно на прийом валюти від населення. Проте актуального курсу обміну валют на сайтах немає.

За телефонами «гарячих» ліній ЦЖР повідомили, що обміняти можна будь-яку кількість гривні. В усіх трьох банках станом на 2 січня курс становив 1,25 рубля за одну гривню. Це такий самий курс, який діяв при готівкових розрахунках в магазинах чи на ринку.

Бердянські пабліки повідомляють, що нелегальні «міняли» приймають гривню по курсу 1,4 – 1,6 грн за 1 рубль.

При цьому на сайті Банку Росії встановлений курс 10 грн за 19,13 рубля.

Як повідомлялось, восени минулого року президент Російської Федерації Володимир Путін підписав “договори про вступ до складу Росії” захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Таке рішення росіяни обгрунтовують фейковими результатами псевдореферендумів, імітацію яких вони намагались зобразити регіонах, які захопили російські військові. Однак ні Україна, ні міжнародна спільнота не визнає такі “референдуми” та будь-які рішення російського диктатора стосовно цього.