Знищення інфраструктури, захоплення бізнесу. Підсумки тижня на окупованому півдні України

03 Грудня 2022, 22:27

Центр журналістських розслідувань

Відеоблог Микити Панасенка з традиційними підсумками робочого тижня та оглядом головних подій на окупованому Росією півдні України.

Росіяни не збираються повертатися на території, з яких тікали під натиском Збройних Сил України. Такий висновок можна зробити дивлячись на те, як окупанти обстрілами знищують всю цивільну інфраструктуру на звільненій, і навіть на поки що їм підконтрольній території.

Останню фразу Сальдо сказав, демонструючи турботу про людей з 15-кілометрової зони на лівому березі Дніпра, які не повелися на депортацію, що росіяни називають «евакуацією». Говорити окупанти вміють, але роблять завжди все навпаки.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, через масовані обстріли росіянами та підриву шандори Каховського магістрального каналу затоплена головна насосна станція гідротехнічної споруди, що знаходиться у селищі Любимівка на окупованій лівобережній частині Херсонщини. Через це вода більше не закачується в русло магістрального каналу.

Це загрожує повним припиненням постачання питної води до посушливих районів Херсонської і Запорізької областей, включаючи Бердянськ, а також зупиненням подачі води для зрошення.

Зараз затоплені: система вентиляції, дренажні насоси, ліфтові шахти. Потужності запасного дизель-генератора не вистачить для роботи об’єктів каналу. Де взагалі зараз цей генератор — ніхто не знає. Працівники каналу припускають, що його викрали російські військові.

Якщо протягом місяця всю воду не відкачати з машинної зали станції, то через морози і високу вологість двигуни вийдуть з ладу і відновити їх буде складно.

Знищення інфраструктури, захоплення бізнесу. Підсумки тижня на окупованому півдні України