В Олешківській громаді росіяни “мігрують” по квартирах

23 Грудня 2022, 16:33

ілюстраційна світлина з відкритих джерел

В Олешківській громаді Херсонщини російські окупаційні війська проводять передислокації составу та постійно переміщують озброєння, бо бояться обстрілів ЗСУ з правого берега. З тієї ж причини розквартировуються у будинках місцевих жителів тепер по тижням, а потім переїжджають до інших осель.

Про ситуацію в окупованій Олешківській громаді Медіацентру IPC-Південь розповів міський голова Євген Рищук.

“Коли в мене запитують: чи правда, що росіяни відійшли з міста, я кажу: дивіться, їх було, наприклад, сім тисяч, а залишилось п’ять, відійшли вони чи ні? Так, якась частина відійшла, тому що йдуть ротації, передислокації, так, вони відтягнули техніку далі від Дніпра, тому що бояться обстрілів з правого берега. Також вони заховалися в лісах, виїжджають звідти гради, відстрелюються по Херсону, заїжджають обратно, тому це не дає нам можливості їх відслідковувати», – зауважив Євген Рищук і додав, що днями від місцевих жителів надходила інформація, що військових побільшало саме в місті.

Також міський голова розповів про нові хитрощі росіян, які намагаються уникнути вогневого ураження від ЗСУ.

«У нас є така інформація: росіяни заселяються в якийсь будинок, поживуть там тиждень, потім переселяються до іншого. Вони бояться та розуміють, що ЗСУ не будуть відпрацьовувати по житловим будинкам», – зазначив мер Олешок.

наслідки обстрілів в Олешках, фото: Фейсбук-сторінка Євгена Рищука

Водночас у громаді вкрай тяжка гуманітарна ситуація, місцевих жителів залишилось трохи більше 20% від кількості населення до окупації.

При цьому росіяни проводять криваві провокації й самі обстрілюють місто, звинуваючи в тому ЗСУ.

«Багато було обстрілів міста. Місцеві нам дають інформацію, що обстріли проводились, з лівого берега. Тобто самі росіяни обстрілюють. Наприклад, був обстріл центрального ринку, і вже через 10 хвилин там було російське телебачення, при тому, що вони там постійно не знаходяться. А тут вже одразу були. Обстріляли ринок, обстріляли багатоповерхівки. Рядом не було російського озброєння, ні самих росіян. ЗСУ не стріляє, аби хоч кудись стріляти. Своїми обстрілами орки нагнітають паніку», – зауважив міський голова.

Як повідомлялось, російські військові щоденно обстрілюють деокуповані території правобережжя Дніпра на Херсонщині, звідки їх відтіснили  ЗСУ.