У Вінниці взяли під варту жінку, яка допомагала окупантам на Херсонщині

02 Грудня 2022, 15:27

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

У Вінниці взяли під варту жінку, яка підозрюється у державній зраді. За матеріалами слідства, вона допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після приходу ЗСУ.

Як повідомляється на сайті Вінницького міського суду, стосовно підозрюваної застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Наразі тривають слідчі дії. 

Жінка підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Раніше в СБУ повідомляли, що контррозвідка Служби безпеки викрила ворожу поплічницю під час контрдиверсійних заходів у Вінницькій області.

Зловмисницею виявилась мешканка Берислава, яка після захоплення українського міста активно співпрацювала з місцевою окупаційною адміністрацією.

Встановлено, що вона передавала до створеної агресором «воєнної комендатури» списки учасників АТО та інших громадян, які потенційно могли чинити спротив загарбникам. Отримані відомості ворог використав для проведення масових «облав» на помешкання місцевих жителів та викрадення людей.

Крім цього, зловмисниця допомагала окупантам орієнтуватися на місцевості і вказувала найкоротші шляхи до населених пунктів Бериславського району для його захоплення. Також вона сприяла у «розквартируванні» російських окупаційних підрозділів в оселях українців, які перебували на підконтрольній українській владі території.

Після звільнення частини регіону вона намагалася втекти за кордон, щоб уникнути правосуддя.

Втім, співробітники СБУ своєчасно встановили її місцезнаходження на території Вінниччини і затримали поблизу одного з місцевих об’єктів критичної інфраструктури.

Нагадаємо, ч. 2 ст. 111 КК України – Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України вчинені в умовах воєнного стану (караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна).