У КВУ згадали спробу росіян провести “окупанторендум” на Херсонщині

25 Грудня 2022, 20:34

ілюстраційна світлина, псевдореферендум на Херсонщині

Окупанти не змогли навіть зімітувати проведення псевдореферендуму на Херсонщині, що засвідчило відсутність виборчої культури як такої.

Своїми спогадами про події цієї осені в Херсоні з Медіацентром IPC-Південь поділився керівник регіонального відділення Комітету виборців України Дементій Білий.

“Окупанти намагались провести свій так званий окупанторендум – імітований, фальшований процес. Але всі ми бачили, хто був під час окупації в Херсоні та області, – всі сміялися: такого не може бути. Херсонці звикли до певного рівня виборчої культури, яку повністю окупанти ігнорували. Вони не спромоглися навіть на імітацію якогось виборчого процесу: все було не так”, – згадує херсонець.

За його словами, у росіян не вдалась спроба навіть якось імітувати проведення цього “референдуму”.

“У окупантів, як виялося, не тільки немає унітазів у будинках, у них немає інших елементарний речей, в тому числі поняття, як цивілізовано проводити вибори. Навіть під час сталінської диктатури  проводили імітацію виборів, не було жодних виборів, а була імітація виборів. Навіть цього вони не змогли зробити”, – розповів Дементій Білий.

Як повідомлялось, російські загарбники оголосили проведення “референдумів” про входження до складу Російської Федерації на окупованих територіях з 23 по 27 вересня. 30 вересня президент РФ Володимир Путін підписав “договори про вступ до складу Росії” захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Однак міжнародна спільнота не визнає такі “референдуми” та путінські укази.