Програма DOBRE підтримає 7 деокупованих громад Херсонщини: кожній виділяють по два мільйони гривень

30 Грудня 2022, 23:54

ілюстраційна світлина, фестиваль ініціатив об’єднаних громад Херсонської області, 2019 рік, фото: IPC-Генічеськ

Програма USAID DOBRE допомагатиме у відновленні деокупованих громад Херсонщини.

Про це повідомив виконуючий обов’язки заступника керівника програми USAID DOBRE Максим Бурдавіцин під час пресконференції Медіацентру IPC-Південь.

“Програма продовжена нашим донором, Агентством США з міжнародного розвитку, на три роки. Це рішення було мотивоване потребую в допомозі України. Зараз наші зусилля будуть направлені більше на підтримку громад у відновленні від тяжких наслідків війни”, – розповів він.

На Півдні України Програма DOBRE підтримає сім деокупованих громад Херсонської і чотири – Миколаївської областей.

Новорайська, Станіславська, Кочубеївська, Високопільська, Музиківська, Нововоронцовська і Великоолександрівська громади Херсонщини, а також Баштанська, Галицинівська, Вознесенська та Снігурівська Миколаївщини вже підписали меморандуми про співпрацю з програмою.

“Перелік громад, з якими зараз співпрацюємо, не є остаточним. Ми в процесі зустрічей, обговорень. Ми чекаємо на звільнення всієї Херсонщини, і як тільки це буде, а ми сподіваємося, що це буде дуже скоро, ми продовжимо працювати і з іншими громадами, які зараз, на жаль, окуповані. Також можливе розширення переліку і деокупованих громад”, – зауважив Максим Бурдавіцин.

Кожній з вказаних громад DOBRE виділяє по два мільйони гривень.

За ці кошти будуть закуповувати обладнання, яке дозволить громадам швидше відновитися, відновити послуги для громадян. В тому числі, це обладнання для облаштування укриттів, обладнання для шкіл, щоб можна було запустити шкільну освіту, в тому числі онлайн. Альтернативні джерела енергії, щоб можна було безперебійно працювати – це генератори, сонячні панелі. Обладнання для того, щоб можна було запустити водопостачання в громаді: насосне обладнання, станції керування цим обладнанням тощо. 

Перший проєкт швидкого реагування вже запущений. Перші поставки в громади відбудуться вже найближчим часом. Зараз проходить процес закупівлі такого обладнання.

На початковому етапі програма допомагатиме громадам з нагальними потребами.

У подальшому планують перейти до більш розвиткових проєктів: навчання з представниками військових адміністрацій, допомагатимуть і у сфері муніципальних послуг, налагодженню бюджетної роботи, із місцевим економічним розвитком. Планують проєкти, які будуть заохочувати місцевий бізнес повернутися на ці території і працювати для своїх мешканців, а також багато іншого.

У майбутньому також планують проводити заходи з обміну досвідом, як у середині країни, так і за її межами. Після перемоги України планують візити представників громад до країн ЄС та США.

Про діяльність та заходи програми можна дізнатися на її Фейсбук-сторінці. Там регулярно проводять навчальні вебінари з актуальних питань, викладають відео і текстові матеріали з них, розповідають про співпрацю з громадами.

Фейсбук-сторінка програми DOBRE

У листопаді цього року в Українському кризовому медіа-центрі оголосили, що Програма USAID DOBRE продовжить роботу в Україні

Як повідомлялось, до повномасштабної війни програма співпрацювала з десятьма громадами Херсонщини.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).