В окупаційного «уряду» Херсонщини новий «голова»: затримуваний за хабарництво Андрєй Алєксєєнко

26 Листопада 2022, 10:56

Так званим «головою» російського окупаційного «уряду» Херсонської області став Андрєй Алексєєнко, який раніше очолював «раду міністрів» вже звільненої від росіян Харківської області. У грудні 2021 року слідком РФ звітував про затримання Алєксєєнка у справі про хабарництво, але справа так і не дійшла до суду. ФСБшник Єлісєєв повернувся на свою посаду в Калінінградську область, передає Центр журналістських розслідувань.

Про призначення повідомляє так звана «адміністрація» окупованої частини Херсонської області.

«Новим головою уряду Херсонської області стане Андрєй Алексєєнко. Він справжній професіонал своєї справи, який почав трудовий шлях простим інженером з технічного нагляду на заводі і досяг всього своєю завзятою працею. Нагороджений орденом Мужності. Кабмін Херсонської області очолить гідну людину та успішний російський управлінець», — йдеться у повідомленні.

Призначенця представив особисто Сєргєй Кірієнко, перший заступник керівника Адміністрації президента РФ, який відповідає за політичну частину окупаційної політики на загарбаних територіях.

Андрєй Алексєєнко у 2015 році був призначений заступником голови адміністрації Краснодарського краю, з 2017 року став першим віце-губернатором. У жовтні 2021 року року, після переходу мера Краснодара Євгена Первищова до Держдуми, був призначений призначено в. о. голови міста, 17 листопада затверджений на цій посаді депутатами міської думи.

У грудні 2021 року Алєксєєнко був затриманий російськими силовиками за підозрою у хабарництві. Слідчий комітет РФ повідомляв, що у 2018 році Алексєєнко, працюючи на посаді першого заступника голови адміністрації краю, отримав хабар у вигляді рушниці, вартістю 1,6 мільйона рублів. За це він мав сприяти видачі висновку про відповідність багатоквартирного будинку у Прикубанському окрузі Краснодара.

Але ввечері того ж дня Андрєй Алексєєнко повернувся до виконання своїх обов’язків. Про це повідомила пресслужба мерії Краснодара.

Після затримання «Єдина Росія» призупинила членство Алєксєєнка. У краснодарському відділенні партії пояснили, що рішення було ухвалено відповідно до статуту партії, це стандартна процедура. До початку повномасштабного вторгнення управлінець продовжував виконувати обов’язки міського голови Краснодара.

19 серпня чоловіка було призначено головою окупаційної «Ради міністрів» захопленої частини Харківської області. У зв’язку зі звільненням області з-під окупації Алєксєєнко більше не зміг виконувати «обов’язки».

Колишній «глава» маріонеткового «уряду» Херсонської області, ФСБшник Сергєй Єлісєєв повернувся, як пишуть пропагандисти, з «відрядження» у Калінінградську область, де він працював першим заступником голови уряду Калінінградської області — керівником апарату уряду.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter